Se Kristoffer Joner tabbe seg ut

Trailer til bakomfilmen fra «Skjult»!

Folka bak den kommende skrekkfilmen «Skjult» har fått lov til å videoblogge fra innspillingen her på Dagbladet.no. Dette er sjette og siste innlegg.

Selv om siste opptaksdag på «Skjult» ble unnagjort forhenværende fredag, må de fleste vente på traileren - og filmen - til neste år. Traileren til bakomfilmen, derimot. Se, det er en annen historie. 

- Vi ønsker å ta bakomfilmen tilbake, forklarer Håvard Nyhus, pressekontakt i Alligator.

- Her hjemme har bakomfilmen alt for ofte blitt neglisjert, ja nærmest bare skrapt sammen av noe restmateriale som har ligget igjen på gulvet etter redigeringen. I farta tror jeg det bare er «UNO» som har hatt en bakomfilm å skryte av i Norge. Nå blir det to.

En liten stund etter at DVD-en tok over for VHS som bransjestandard, merket noen kloke hoder at det egentlig var igjen ganske stor plass på disse DVD-ene. Tynne var de også, sammenliknet med de gamle kassettene. Man kunne få opptil flere plater inn i ett etui. 

- Det var kanskje litt som da europeerne oppdaget Amerika, foreslår Nyhus.

- Alt dette landet, vi må da kunne bruke det til noe? Dermed ble ideen om ekstramaterialet født. Deleted scenes, trailer I, trailer II, the making of, behind the scenes, featurette on location, director\'s cut - ja, i det hele tatt.

En runde på Alligator-huset avslører imidlertid at det er flere ekstramateriale-hiter i den norske filmfaunaen:

Se Kristoffer Joner tabbe seg ut

1. «Gymnaslærer Pedersen» (2006)

En starstruck Harald Eia og en lite opplagt Dag Solstad gir en sosiologisk/politisk/humorfaglig innfallsvinkel til kommentatorfaget. Ingen direkte lattervekker, men en 115 minutter lang og lun «indre jubel», som Solstad ville kalt det. At Eias daværende kone, Anne Ryg, spiller i filmen og tidvis utfolder seg seksuelt, gjør sitt til at artige episoder oppstår i kommentatorboksen. 

2. «Uno» (2005)

Kommentatorparet som vendte seg mot arbeidsgiveren. En harselerende og uærbødig Brita Møystad Engseth og litt mer forsonlig Pål Bang-Hansen leverer den store kommentarsporklassikeren i norsk sammenheng. Gjør gjennom hele filmen narr av alt fra mimikk, klipp, dialog og dramaturgi til karakterenes psyke. 

3. «Den Brysomme mannen» (2006)
«Birgitte som spiller ... eh, som spiller ... eh, vent nå har jeg glemt navnet på karakteren.» «Ingeborg!» «Ingeborg, var det.» Jens Lien (regi) og Per Schreiner (manus) stiller uforberedt, noe som resulterer i et sjarmerende, om enn lite forbilledlig kommentarspor. 

4. «Tommys inferno» (2005)
Denne forbigåtte ungdomsfilmen var på forhånd mest kjent for sin Ari Behn-cameo, men fikk en kraftig kunstnerisk oppvurdering med den tidligere P3-duoen Are og Odins kommentarspor. Oslo-tenåringsdrama forstått gjennom sauebondebriller - mer av det!

Hva er dine ekstramaterialefavoritter? Skriv i kommentarfeltet!