Se levende bilder fra Oscar-vinnerens norske film

Traileren til «Tusen ganger god natt» er her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Erik Poppe er filmregissøren bak publikumsuksesser som «Schpaaa» (1998), «Hawaii, Oslo» (2004) og «deUSYNLIGE» (2008).

Men den 53 år gamle barnefaren har også vært pressefotograf og jobbet i noen av verdens farligste og mest krigsherjede områder.

Neste helg kommer den omsider på norsk kino, filmen han har laget om en krigsfotograf som slites mellom det spennende og meningsfylte, men risikable yrket og rollen som trygg forelder hjemme. Se de aller første levende bildene som slippes fra filmen i traileren over.

Utfordringen er hjemme - Egentlig er det ikke så farlig å være fotograf i konfliktområder. Fordi du lærer deg teknikker for hele tiden å vurdere fare og sørge for å holde deg i sikkerhet, sa Poppe da han presenterte klipp fra «Tusen ganger god natt» på det månedlige filmarrangementet Blått Lerret på Parkteateret i Oslo denne uka.

- Den virkelige utfordringen får du når du kommer hjem igjen, sier han.

De siste åra har Poppe reist tilbake til krigsområder som fotograf mellom arbeidet med filmene.

Han beskriver hvordan han kan gå blant døde mennesker i massakrerte landsbyer i Sentral-Afrika og fotografere og filme de grusomste scener, for så å oppleve sjokket ved at en truseløs Paris Hilton har stjålet alle overskriftene dagen etter.

- Og så reiser du hjem og rett fra flyplassen til møte i foreldreutvalget i barnehagen, der du skal diskutere hva slags farge det skal være på taksteinene på det nye tilbygget, fortalte regissøren på Blått Lerret.

Sterke anmeldelser Hans erfaringer danner grunnlaget for den nye filmen, som er engelskspråklig og allerede har vunnet juryens Grand Prix på filmfestivalen i  Montreal og fått strålende omtale i amerikanske filmpublikasjoner.

«Et gripende drama som blir ekstra sterkt av de ektefølte, selvbiografiske elementene», skriver Hollywood Reporter.

«Poppe unngår fingernemt både melodramatikk og budskap om familieverdier, men poder filmen med en enorm følelsesmessig resonans», skriver Variety, som spår suksess i kunstfilmkretser verden over.

Filmen har også et skuespillerensemble som ikke er hverdagskost i norsk filmbransje: Franske Juliette Binoche, som slo gjennom med «Tilværelsens uutholdelige letthet» (1988), takket nei til «Jurassic Park» for å spille i Krzysztof Kie?lowski «Blå» (1993) og vant en Oscar for beste kvinnelige birolle i «Den engelske pasienten» (1996), spiller hovedrollen.

Barneskuespiller Hun flankeres av Maria Doyle Kennedy fra «The Tudors» og «Downton Abbey» og filmens hva-i-alle-dager-casting, nemlig Larry Mullen Jr, som er forholdsvis fersk i filmsammenheng, men i 35 år har vært verdensberømt som trommeslager i U2. Norske Mads Ousdal og danske Nikolaj Coster-Waldau («Hodejegerne», «Game of Thrones») har andre roller.

Selv uttrykker Poppe langt på vei at filmens virkelige funn er barneskuespilleren Lauryn Canny, som spiller hovedfigurens femten år gamle datter.

- Vi testet tusenvis av unge skuespillere før vi landet på henne, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer