Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se Maria Amelie møte skuespilleren som skal spille henne

Dagbladet har fulgt Maria Amelie og Ingeborg Raustøl i arbeidet med forestillingen «Ulovleg norsk».

(Dagbladet): Den 12. mai har teaterforestillingen om papirløse Maria Amelies (25) liv premiere på Det Norske Teatret (DNT). I rollen som Madina Salamova, som hun egentlig heter, finner vi Ingeborg S. Raustøl (31).

Maria Amelie ble fraktet ut av Norge 24. januar etter hun i årevis har oppholdt seg ulovlig i landet. Siden mars har hun bodd i Kraków gjennom fribynettverket ICORN.

For å bli kjent med hverandre har Ingeborg og Maria snakket sammen på telefon og over Internett. Dagbladet har fulgt dem i arbeidet, og er med på det første ordentlige møtet.

KJENT OVER INTERNETT:  Skuespiller Ingeborg Rausdøl skal spille Maria Amelie. For å bli kjent med hverandre snakket de sammen over Skype da Maria Amelie var i Karakow. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KJENT OVER INTERNETT: Skuespiller Ingeborg Rausdøl skal spille Maria Amelie. For å bli kjent med hverandre snakket de sammen over Skype da Maria Amelie var i Karakow. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Dette er den mest utfordrende rollen jeg har hatt. Jeg har aldri spilt noen som lever. Mange har et forhold til Maria og vet hvordan hun snakker. I tillegg skjer det ting i saken hennes fra dag til dag. Veien blir virkelig til når vi går, sier Ingeborg.

- Beklager det! Det er ikke meninga å gjøre det vanskelig, sier Maria Amelie og ler.

Faren på sykehus 2011 har vært et hektisk år for Maria. I morgen holder hun 1. mai-tale på Tangen i Hedmark, og 1. juni begynner hun som journalist i Teknisk Ukeblad.

Latteren sitter løst når hun og Ingeborg møtes på scenen. De snakker om sin felles forkjærlighet til prikker og smykker, allergi, og hva Maria har gjort etter hun kom tilbake til Norge.

I KRAKOW:  Maria Amelie var i Krakow fra mars til april for å skrive på sin andre bok. Foto: Privat
I KRAKOW: Maria Amelie var i Krakow fra mars til april for å skrive på sin andre bok. Foto: Privat Vis mer

Første gang Dagbladet møtte de to var i midten av april. Da satt Ingeborg i teatergarderoben med en laptop foran seg, mens Maria Amelie satt på en kafé i Karakow. Da hadde de aldri møttes fysisk, og snakket via Skype.

- I dag har vi jobbet med scenen hvor faren din får hjerteinfarkt og havner på sykehus. Det blir min måte å tolke historien på, for jeg kan jo aldri vite akkurat hvordan det var for deg. Jeg tenker mye på hvordan jeg skal løse det, sa Ingeborg da Maria dukket opp på skjermen hennes.

-  Jeg reagerte veldig lite, klarte ikke å forstå hva som skjedde. Det var ubehagelig å være på sykehuset, jeg hadde ikke lyst til å snakke med venner og gråt ikke. Jeg vet ikke alltid hvordan jeg skal reagere, og trenger noen uker for å forstå hva som skjer, svarte Maria og fortsatte:

-Akkurat som da jeg landa i Kraków. Alt skjedde så fort - på fire dager fikk jeg pass, bestilte billetter og var her. Kanskje denne måten å reagere på gjør at jeg takler det som skjer bedre. Jeg gruer meg ikke, bare hopper i det. Først da jeg har skrevet det ned, får jeg avstand og forstår hva som har skjedd.

Frie tøyler Nå er hun glad for å være tilbake i Norge, og kunne vite at hun sitter i salen på premierekvelden.

Forestillingen har samme navn som hennes bok, men handler om flere papirløse flyktninger enn Maria Amelie. Foreldrene, Fridtjof Nansen og loven personliggjort i et menneske, er også med, og Ingeborg skal spille Maria Amelie både som barn, ungdom og i nåtid.

- Nina Wester (regissør, red.anm.) besøkte meg i Moskva. Hun fanget det viktigste, og jeg er trygg på det hun gjør. Jeg har gitt teatret frie tøyler, og har ikke sett Ingeborg i aksjon, men har stor tro på at hun tolker rollen godt. Den fysiske likheten er ikke så viktig, men framtoning. Jeg føler meg veldig privilegert som får min egen teaterforestilling, sier Maria Amelie, som er usikker på hvordan hun vil reagere når hun ser sitt liv utspilles.

GOD TONE:  Om to uker har teaterforestillingen om Maria Amelies liv premiere. Hun og skuespiller Ingeborg Raustøl har fått en god tone. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GOD TONE: Om to uker har teaterforestillingen om Maria Amelies liv premiere. Hun og skuespiller Ingeborg Raustøl har fått en god tone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Begge er glade for at oppsetningen handler om papirløse generelt, og håper historien kan fungere som en døråpner for å snakke om situasjonen til mange tusen mennesker.

Tilbake til Lillehammer Etter hvert som Maria og Ingeborg har blitt kjent, har de funnet ut at begge er glade i fargen rødt og cava.

- Jeg begynte med å skrive en e-post til henne, fordi jeg følte det skjevt at jeg visste så mye om henne, og hun lite om meg. Vi er begge unge jenter med håp og drømmer. Jeg kjenner meg igjen i ønsket om å passe inn og være en del av en større sammenheng. Maria er veldig nysgjerrig og opptatt av hvordan andre har det. Hun er modig, sier Ingeborg.

Slutten er ennå ikke lagt, men Maria Amelie får Nansenpasset - et identitetsbevis innført på initiativ av Nansen i 1922. I mai kommer hun til Litteraturfestivalen på Lillehammer for å diskutere nettopp Nansenpasset.

- Det blir veldig rart å komme tilbake til Lillehammer, der jeg ble arrestert. Samtidig blir det bra å reflektere rundt opplevelsen. Jeg er ikke så nervøs, bare hopper i det, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media