Se meg, elsk meg, følg meg

Er Twitter en forfengelighetsmaskin?

GRUNNLEGGEREN: Biz Stone står bak Twitter. Foto: SCANPIX
GRUNNLEGGEREN: Biz Stone står bak Twitter. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I det unge, ekspanderende universet vi kaller sosiale medier, kretser brukerne rundt hverandre som nervøse planeter og stjerner i et uferdig solsystem.Som i det fysiske verdensrommet har vi ulik gravitasjon, men skal vi ikke like godt innrømme det med en gang: Vi ønsker alle å ha tiltrekningskraft som et svart hull.

Den amerikanske nettskeptikeren Andrew Keen, omtalt i denne spalten forrige tirsdag, sier mye rart. Men har har nok et poeng når han sier at vi lever i den digtale narcissismens tidsalder. Nettforkjemperen John Perry Barlow, i sin tid var sentral i et av verdens første nettsmfunn, The Well, sa en gang til meg at «internett er minst 50 prosent forfengelighet».

Det er forsåvidt ikke spesifikt for nettet: Vi vil så inderlig gjerne bli sett, og elsket.

Men på nettet er det så enkelt å måle om vi blir det. Forleden tok jeg t-banen med E24-kommentator og tidligere hoedjeger Elin Ørjasæter. Hun er en forholdsvis fersk stemme på mikrobloggingstjenesten Twitter, men har rukket å skaffe seg et meget respektabelt antall følgesvenner. Hun fortalte at hun er blitt så opptatt av hvor mange som følger henne at hun til kollegenes undring får en nærmest pavlovsk reaksjon hver gang melding om en ny som følger henne plinger i innboksen. Dette måtte jeg gjerne sitere henne på, bare jeg passet på å få med Twitterkontoen hennes, @Orjas. Litt offentlig ydmykelse var et greit bytte mot flere followers.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer