Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se mor! En tre meter høy fraggel!

Frank Zappas sønn bringer Gobo, Vembi og Vips til kinolerretet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange nordmenn har et nostalgisk forhold til «Fragglene» som gikk på Barne-TV på NRK på midten av 1980-tallet og i flere repriserunder, senest i fjor. Mens noen ennå husker gråtetokter ved synet av de skrekkinngytende Gorgene, Fragglenes naturlige fiende, har andre et anstrengt forhold til den skjulte agendaen til Doserne og Søppeldyngas sarkasmer.

Internasjonalt har de ulike versjonene av «Fraggle Rock» oppnådd kultstatus.

Zappa-produksjon

Nå bekrefter rettighetshaverne i Jim Henson Co. at ryktene om en spillefilm etter alt å dømme blir virkelighet. Det skjer etter at Ahmet Zappa, sønnen til selveste Frank, tente på alle plugger ved å puste liv i Fraggelberget igjen.

- Zappa har nylig opprettet sitt eget produksjonsselskap for fantasy, Mighty McFearless, og vi snakket med ham om bøker og film, I løpet av samtalen fikk jeg en følelse av at han kanskje kunne være en fan av Fragglene. Da vi lanserte ideen om å lage en helaftens spillefilm hoppet han ut av stolen, forteller Lisa Henson til Reuters.

Hun er datteren til fraggelskaper Jim Henson.

Ifølge henne vil handlingen i filmen trolig innebære at fraglene Gobo, Vembi, Moki, Vips og Bober drar til menneskenes verden, «det ytre rom», for første gang. Det eneste fraglene hittil har visst om oss, stammer fra de noe misvisende rapportene i postkortene fra Onkel Reisende Mac.

- Filmen vil i stor grad handle om fragglenes møter med mennesker, sier Henson-sjefen.

Gikk på TV i fem år

Ahmet Zappa skal på sin side være i kontakt med musikervenner for å skrive ny musikk til serien, et prosjekt som trolig ville vært i pappas ånd. En formell avtale om filmen er imidlertid ennå ikke inngått.

- Vi tar filmen så langt vi kan uavhengig, da resultatet har stor personlig betydning for folk i selskapet, sier Lisa Henson.

«Fraggle Rock» startet i 1983 på amerikanske HBO og ble laget i 96 episoder i fem sesonger til og med 1987. NRK har bare rettighetene til de 24 første avsnittene, som er dubbet til norsk. To av sesongene er gitt ut på DVD i amerikansk utgave.

Hva husker du best fra «Fragglene»?

<B>ARBEID ER EN LEK:</B> Det smått anarkistiske Fraggelberget drev blant annet med ustrakt beskatning av byggverkene til Doserne. Og sang mye.
<B>FIENDER:</B> Under reddikplukking eller viktige oppdrag hos Søppeldynga levde Fraglene i konstant frykt for å bli fanget av de gigantiske og heseblesende uintelligente Gorgene.