Se, nå smiler Eggum!

Angst, melankoli og borgerlige samlivsproblemer har dominert musikken til Jan Eggum. Den tida er over. Livssituasjonen hans er totalt forandret, og Eggum har det akkurat så bra som han synger på den ny plata si. Den heter «Deilig».

Melankolien er ikke hva den en gang var, sa Henrik Tikkanen. Utsagnet til den artikulerte finnen stemmer godt for Jan Eggum.

I dag kommer han med albumet «Deilig»; ikke fri for melankoli, men atskillig mer selvironisk og sarkastisk enn noen gang før. Ja, forsyne meg: Eggum er til og med funky og lystig.

Kort sagt: Du må ikke lenger ha den siste plata til Jan Eggum for å finne den ekte og dypfølte høstdepresjonen.

- Hva har skjedd, Eggum?

- Det har noe med å se seg selv. Det finnes et liv mellom de tunge, triste mollstemte balladene. Hvis verden hele tida var så trist som den er i disse balladene, ville det være vanskelig å finne gledene og ha det fint.

Lever et annet liv

Mytene om Jan Eggum er mange. Mange forbinder ham fortsatt med en småsint, angstfylt øldrikkende ung mann som sitter innerst i hjørnet på et mørkt vannhull. Men virkeligheten er en annen.

For det første er han 47 år gammel. Han er sammen med Kaia Huuse som er halvparten så gammel, og de bor hver for seg. I sum har dette gitt ham et enklere liv, og Eggum framstår i dag som en hyggelig bergenser. Hva har den nye livssituasjonen gjort med ham?

- Den har forandret mitt syn på mye av det faste i livet. Tidligere var jeg deltidsbohem. Nå er jeg 90 prosent bohem - uten forventninger om å leve et noenlunde borgerlig liv.

- Jeg har lært meg å ikke ta problemene på forskudd, og de problemene som måtte dukke opp, er ikke så dominerende i mitt liv.

Fryktet døden

Det har langt ifra vært så enkelt for Eggum. I store deler av perioden med Gitarkameratene var han kraftig plaget av angst, flyskrekk og hypokondri. Hadde han vondt i hodet, var han sikker på at det var hjernesvulst. Og smerter i magen? Jo, det var nok magekreft.

- Det var heavy. Jeg fryktet jeg skulle dø, men de siste årene har dette sluppet taket. Heldigvis.

- Men jeg er langt ifra «se alltid lyst på livet» i hodet. Jeg profitterer kunstnerisk på å være den ensomme cowboyen som fylles av deilig vemod, men det er godt å slippe de tunge, dype nedturene.

- Ingen helt

Foruten å gi noen reale ballespark til både liksom-miljøvernere, eks-AKP-ere, folk i musikkbransjen - blandet med en dose samlivspoesi, synger også Eggum om seg selv. Vel, alle hans låter har et selvbiografisk utgangspunkt, men i låta «Som eg e» kjører han i vei med masse selvironi og kritikk.

- Jeg er så lei av alle som legger så mye i de av oss som er såkalte sang- og låtskriverhelter. Artister blir ofte sett opp til fordi de er så åpne, ærlige og oppriktige, men de er jo bare helt vanlige mennesker. Jeg gremmes over de folkene som synes de har opplevd noe stort fordi de har sett at Bob Dylan gliser to ganger på scenen. Uff!

- Tukler du med rockmyten, Eggum?

- Ja, og mange rockere liker nok ikke det. Men artister er ikke mer unike enn andre. Jeg synes mennesker stort sett er like. Mine følelser er ikke sterkere enn Hansens.

NY LIVSSITUASJON: Han er 47 år, er kjæreste med Kaia Huuse som er halvparten så gammel som ham, og han har forandret sitt syn på mye av det faste i livet. - Tidligere var jeg deltidsbohem, nå er jeg 90 prosent bohem uten forventninger om å leve et borgerlig liv, sier Jan Eggum til Dagbladet. I dag kommer han ut med plata «Deilig».