DEBATT

Debatt: Personnummer

Se Norden under ett når det skal velges nytt personnummersystem

Det er underlig at Skattedirektoratet ikke henviser til en mulig synkronisering med gjeldende systemer i andre nordiske land.

OVER 

GRENSER: Svært mange beveger seg på tvers av landegrensene i Norden. Mange tusen nordiske statsborgere opplever unødig mye plunder som følge av ikke gjennomtenkte delløsninger, skriver artikkelforfatteren. 

Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OVER GRENSER: Svært mange beveger seg på tvers av landegrensene i Norden. Mange tusen nordiske statsborgere opplever unødig mye plunder som følge av ikke gjennomtenkte delløsninger, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi er i ferd med å gå tomme for personnumre i Norge. Like før sommeren kom Finansdepartementet og Skattedirektoratet derfor med sine alternativer til et nytt nummer-system.

Ett av alternativene pekes på som det antatt rimeligste. Problemet er at kostnadsberegningene er usikre, noe både Datatilsynet og Skattedirektoratet selv har pekt på. Å velge det rimeligste viser seg ofte å være det dyreste i lengden.

Én ting er sikkert når de regner på hva systemet vil koste: Regjeringen bør ta høyde for at svært mange i dag beveger seg på tvers av landegrensene i Norden.

Ett av kravene til ny personidentifikator er også at det nye systemet skal sørge for god sameksistens med andre nummerserier. Da er det underlig at Skattedirektoratet ikke henviser til en mulig synkronisering med gjeldende systemer i andre nordiske land.

I dag kreves det midlertidig personnummer for å få tildelt skattekort i Norge og personlig oppmøte på utvalgte skattekontorer, der man må legitimere seg med enten pass, nasjonalt ID-kort eller førerkort og framvise en signert og stemplet utskrift fra Folkeregisteret i hjemlandet – som ikke må være eldre enn tre måneder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer