- Se og Hør bak tilbud til Apenes-drapsmannen

Ukebladet ville bla opp 100 000 for å få 42-åringen til å stå fram.

(Dagbladet.no): Det vakte oppsikt da det ble kjent at mannen som drepte Inger Johanne Apenes da han var 13 år, har blitt tilbudt penger for å stå fram.

I mars i år tilstod den nå 42 år gamle mannen drapet etter å ha levd med hemmeligheten i nærmere 29 år, men hverken han selv eller politiet ønsket at navnet hans skulle bli offentlig kjent.

Nå avslører Journalisten.no at det var Se & Hør som kom med pengetilbudet. Dette kommer ifølge fagbladet fra «sikre kilder».

- Til å spy av

Advokat Harald Otterstad representerer drapsmannen, og ble provosert da pengetilbudet kom på bordet.

- Enkelte medier har allerede kommet med antydninger om penger hvis han vil stå fram. Jeg tror jeg kan si her og nå at det er totalt uinteressant, sa forsvareren til NRK Østfold.

Senere kom det fram at han skulle få nærmere 100 000 kroner om han stilte opp på et bilde.

- Det er til å spy av, for å si det rett ut, uttalte advokat Otterstad.

TILBØD 100 000 KRONER: Se og Hør var villige til å gi mye penger for et intervju med Apenes-drapsmannen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
TILBØD 100 000 KRONER: Se og Hør var villige til å gi mye penger for et intervju med Apenes-drapsmannen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Kommenterer ikke

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, var kritisk da opplysningene om pengetilbudet ble kjent. Han er ikke mindre kritisk når han får høre at det er Se og Hør som står bak tilbudet.

- Jeg ville trodd at Se og Hør i dagens situasjon, med en pågående gransking, ville være vesentlig mer forsiktige, sier Kokkvold til Journalisten.no.

I juni vil Norsk Presseforbund ha en høring om sjekkheftejournalistikk, på bakgrunn av det som kom fram i Håvard Melnæs\' bok «En helt vanlig dag på jobben».

- Hvis opplysningene om Se og Hør stemmer er dette i beste fall ubetenksomt, men uansett helt uakseptabelt. Det dreier seg om en strafferettslig foreldet, nesten 30 år gammel drapssak, og jeg ser ingenting som tilsier at det er av vesentlig informasjonsverdi at drapsmannens identitet blir kjent. Det finnes ikke noe presseetisk grunnlag for å forsvare en slik handling. Å tilby penger i denne saken er i høyeste grad kritikkverdig, det nærmer seg en form for bestikkelse, sier Kokkvold til Journalisten.no.

Assisterende sjefredaktør Harald Haave skriver i en e-post til Journalisten.no at «vi kommenterer aldri saker hvor det benyttes anonyme tips eller kilder».

- Se og Hør bak tilbud til Apenes-drapsmannen
PÅ SPORET: Politiet var på rett spor, men kunne ikke tenke seg at innbruddstyven og drapsmannen var et barn.
KRITISK: Harald Otterstad mener pengetilbudet var «til å spy av».