Se og Hør-boka dyttet Eli ned fra toppen

Topper boklista.

(Dagbladet.no): Eli Hagens bestselger «Elskerinne, sekretær og hustru» har ligget øverst på boklista for generell litteratur siden før jul. Men nå er det stopp.

Håvard Melnæs\' bok om Se og Hør, «En helt vanlig dag på jobben», solgte nærmere 23 000 eksemplarer på en uke. Hittil har boka kommet ut i et opplag på 31 000, og enda 11 000 er på vei ut i butikkene.

Kiss and tell

Ifølge et regnestykke Dagbladet gjorde forrige fredag, vil Melnæs tjene 1,7 millioner kroner hvis alle disse bøkene blir solgt. I så måte ser det lyst ut for Melnæs og Kagge forlag. Boka selger som varmt hvetebrød, på tross at av hovedpunktene har gått som like varmt hvetebrød i landets største medier i flere uker.

Eli Hagen måtte ikke uventet gi tapt for forrige ukes desidert mest omtalte bok.

«De er gode penger i kiss and tell», skrev Dagsavisen i helga, og plasserte med det Melnæs\' og Hagens bøker i samme sjanger.

«Først kysser man noen, så sladrer man og fiker til vedkommende etterpå i full offentlighet i bokform,» er Dagsavisens definisjon på kiss and tell-sjangeren.

Lettsolgt sjanger

KISS AND TELL: Dagsavisens definisjon på bestselgerne til Håvard Melnæs og Eli Hagen. Hagens bok om livet med Carl har toppet boklista i flere uker, men nå overtar Melnæs\' bok om livet med Se og Hør. Foto: TORBJØRN GRØNNING / JACQUES HVISTENDAHL
KISS AND TELL: Dagsavisens definisjon på bestselgerne til Håvard Melnæs og Eli Hagen. Hagens bok om livet med Carl har toppet boklista i flere uker, men nå overtar Melnæs\' bok om livet med Se og Hør. Foto: TORBJØRN GRØNNING / JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- En ekte kiss-and-tell har gjerne elementer av ondskap, og alltid et hevnmotiv. Et ønske om å ta igjen. Jeg tror det er langt viktigere enn pengene, sier forlegger Arve Juritzen til Dagsavisen og forteller at han kommer med skikkelig eksempel på sjangeren kommende bokhøst. Og han satser gjerne på flere.

- Og det gjør alle forlag, selv om ikke alle liker å snakke så høyt om det. Både kiss-and-tell og dens nærmeste slektning, den uautoriserte biografien er langt mer lettsolgt enn for eksempel skjønnlitterære debutantromaner, mener han.

Eli Hagen ligger nå på andreplass på lista for generell litteratur, men på tredjeplass har Anne Lindmo og Helle Vaaglands uglorifiserende mammabok «Heia Mamma» sneket seg inn.