Se og Hør brøt god presseskikk

Skuespiller Anne Ryg fikk fullt medhold av PFU i «julebukk-saken».

(Dagbladet.no): Like før jul i fjor, ba Se og Hør tre barn gå julebukk til ekteparet Harald Eia og Anne Ryg, Kim Haugen, Thomas Giertsen og et knippe andre kjendiser. Så gjemte de seg i buskene og skildret det som skjedde.

Artikkelen ble blant annet illustrert med et bilde av skuespilleren Anne Ryg med sin mindreårige datter på armen. De fikk terningkast fem for hyggelig og god mottakelse. Likevel meldte hun bladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Også flere av de andre kjendisene reagerte.

En prinsippsak

I dag ble det klart at PFU gir Ryg fullt medhold. Utvalget er enige i at bladets oppførsel er krenkende og at bruk av skjult fotograf er i strid med Vær Varsom-plakatens punkt 3.10, der det heter at skjult mikrofon/kamera bare skal brukes i unntakstilfeller.

- Dette var en viktig prinsippsak. Man må få være i fred i sitt eget hjem. Jeg ønsket at PFU skulle uttale seg om saken for å se om det var andre som også reagerte, eller om det bare var jeg som \'furtet\' slik Se og Hør mener, sier Ryg til Dagbladet.no i kveld.

PFU legger til grunn at saken må betraktes fra en prinsipiell synsvinkel, det vil si uavhengig av at bladets bildebruk og tekstinnhold på ingen måte gir noe negativt inntrykk av klageren og hennes datter.

Etter utvalgets mening bidrar Se og Hør, med sin tilsynelatende harmløse «kjendistest», til å undergrave pressens selvpålagte prinsipielle hovedregel, om å avstå fra fordekte arbeidsmetoder. Utvalget finner ingen formildende omstendighet, skriver Journalisten

- Kommer du til å åpne opp, neste gang julebukker ringer på døra di?

- Ja, det vil jeg. Det er nettopp det som er poenget. I det offentlige må man til en viss grad regne med å bli tatt bilde av, men jeg vil ikke være redd for å åpne døra i mitt eget hjem, sier Ryg.

- Har misforstått 

Harald Haave, assisterende sjefredaktør i Se og Hør, sier bladet vil ta PFU-dommen til etterretning, men at de ikke vil beklage hendelsen overfor Anne Ryg.

- Nei, dette var ment som en koselig og morsom førjulsartikkel. Det forstod alle andre enn Anne Ryg. Den eneste som kunne komme negativt ut i denne reportasjen var Thomas Gjertsen, han fikk vil klarsignal før saken gikk i trykk, sier Haave til Dagbladet.no.

Redaktøren forsikrer at bladet vil gjøre en liknende julebukk-reportasje i år også.

- Men da på en måte som tilfredsstiller PFU.

-  Betyr det at dere ikke vil ta bilde uten at noen vet om det?

- Det vil jeg ikke svare på. Av prinsipp kommenterer jeg ikke våre arbeidsmetoder, sier Haave.

I sitt tilsvar på PFU-klagen, skrev Se og Hør at Ryg «har misforstått hvis hun tror julebukkreportasjen ble lagd for å få snikbilder av henne og datteren».  Bladet argumenterer også med at Eia er «kjent for sine pågående stunt på tv», «men når de selv blir utsatt for noe så uskyldig som tre julebukker, som attpåtil gir familien terningkast fem for mottakelsen, da kommer reaksjonene!»

- Vi merker oss takhøyden i denne familien, sier Haave til Dagbladet.no i kveld.

<B>PRINSIPPSAK:</B> - Jeg vil være i fred i mitt eget hjem, sier skuespiller Anne Ryg, gift med komiker Harald Eia.