Se og Hør kan ha brutt loven

Økokrimsjef Einar Høgetveit reagerer på medienes utbetalinger til Bach på flukt.

(Dagbladet.no): I Brennpunkt-dokumentaren «Når kilder får betalt» på NRK i kveld framgår det at den nå avdøde finanskriminelle Ole Christian Bach fikk utbetalt minst 150 000 kroner fra norske mediefolk mens han desperat prøvde å gjemme seg for myndighetene og et kobbel av kreditorer.

Økokrimsjef Einar Høgetveit er ikke begeistret for betalingsjournalistikken.

– Vi liker dårlig at folk betaler til personer vi har etterlyst og som vi vil komme i kontakt med, sier han til Dagbladet.no.

Det er straffbart å bistå personer på flukt fra politiet med penger. I straffelovens § 132 heter det blant annet: 

«(…) straffes den som bevirker eller medvirker til at noen ved flukt eller ved å holdes skjult eller utgis for en annen person søkes unndratt forfølgning eller straff for en straffbar handling eller særreaksjon».

- Via stråselskap  

Økokrimsjefen hadde i kveld selv sett NRK-dokumentaren.

– Dette kan rammes av loven. Hvorvidt det helt konkret er tilfelle har vi ingen kommentar til. Alt er heller ikke avklart i saksforholdet, sier Høgetveit.

ØKOKRIMSJEFEN: Einar Høgetveit liker dårlig at flere medier betalte Bach mens han var på flukt. Foto: Scanpix
ØKOKRIMSJEFEN: Einar Høgetveit liker dårlig at flere medier betalte Bach mens han var på flukt. Foto: Scanpix Vis mer

For å unngå at utbetalingene ble sporet direkte til den ettersøkte mannen, skal Se og Hør ha bedt om flere forholdsregler, ifølge NRK-dokumentaren.

Ifølge NRK viser bankutskrifter og kontrakter at Se og Hør alene, via stråselskap eller mellommenn, betalte 100 000 kroner for bidrag til to artikler om Bach i det kontroversielle ukebladet. Ifølge Bachs kjæreste, Linn Vatne, skal Se og Hør ha gitt ytterligere 50 000 for nok en eksklusiv vri på flukthistorien.

- Det samme som jeg gjorde

Åge Ra (43) ble i 2006 dømt til fengsel i åtte måneder for å ha hjulpet Ole Christian Bach da han var på flukt fra politiet.

– Mediene som har betalt ham har gjort akkurat det samme som jeg er dømt for. Da bør loven være lik for alle, sier Ra til Dagbladet.no.

– At media betaler kriminelle er faktisk et problem. Det bidrar til å holde folk unna straffeforfølgelse, sier Ra, som mener han kjenner til flere tilfeller der media har betalt for intervjuer med folk på flukt.

Økokrim vil ikke kommentere om de vil starte etterforskning av betalingen til Bach.

– Vi kan ikke kommentere hva vi eventuelt skal gjøre. Vi pleier helle rikke å si hva vi skal gjøre i framtida, sier Høgetveit til Dagbladet.no.

Se og Hør kan ha brutt loven

- Visste ikke at det havnet hos Bach  

Se og Hør ville ikke stille opp i programmet, men sjefredaktør Odd Nelvik sier at bladet ikke kunne vite at pengene skulle havne hos Bach.

Han har svart på Dagbladets spørsmål per epost:

- Stemmer det at dere har betalt 100.000 kroner for reportasjer med Ole Christian Bach, mens han var på flukt fra politiet? Og ble beløpet betalt via mellommenn i Sverige?

- Dette er helt feil. Vi har aldri betalt penger til Ole Christian Bach, og ville heller aldri ha gjort det, heller ikke til «mellommenn». Se og Hør har hatt en rekke kritiske reportasjer og avsløringer rundt Bach - også før flukten til utlandet. Det er riktig at vi trykket avslørende bilder av finansmannen i forskjellige forkledninger. Disse bildene sikret vi oss enerett til, noe som hadde en tung redaksjonell begrunnelse. Det var helt ukjent for oss at penger skal ha gått til Bach.

-Er det i så fall en handling som er i strid med norsk lov, slik du ser det?

- Nei, vi forholdt oss til de vi kjøpte bilderettigheter av, aldri til Bach selv, verken direkte eller indirekte. Påstandene til Linn Vatne (Bachs kjærste, red.anm) og den anonyme vennen til Bach, er direkte feilaktige.

Til NRK Dagsnytt sa han i dag at bladet kan ta selvkritikk i saken.

- Det er veldig lett å være etterpåklok når alle kort ligger på bordet og si, ok, disse pengene havnet til slutt slik at de kunne blitt brukt under flukten.

- Sitter vi med de opplysningene i dag, så må vi også si at vi sikkert kan ta selvkritikk på det, og si at vi burde kanskje ha forstått det og handlet annerledes, sa sjefredaktøren.

VAR PÅ FLUKT: Ole Christian Bach, her fotografert av Dagbladet i Dubai.
BLE DØMT: Åge Ra ble dømt for å ha hjulpet Bach mens han var på flukt.