SKANDALEN: En rekke tekstmeldinger som danske medier har fått tak i, skal vise hvordan danske Se og Hørs hemmelige kilde overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige. Bildet viser dasnke Se og Hør-blader
Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpix
SKANDALEN: En rekke tekstmeldinger som danske medier har fått tak i, skal vise hvordan danske Se og Hørs hemmelige kilde overvåket pengebruken til kjendiser og kongelige. Bildet viser dasnke Se og Hør-blader Foto: Christian Liliendahl / NTB scanpixVis mer

Se og Hør-skandalen vokser

Etter sjokkavsløringen i Danmark, knyttes både norske kjendiser og norske Se og Hør til skandalen.

Danmark rystes av påstandene om at redaksjonen i den danske utgaven av Se og Hør i en årrekke har hatt tilgang til informasjon om kredittkortbruken til både kjendiser og kriminelle.

I kjølvannet av den danske skandalen, dukker også norsk grums opp i vårt nabolands spalter.

Det danske nettstedet Mediawatch skriver at mediekonsernet Allers toppledelse allerede i 2006 valgte å se gjennom fingrene på en lignende sak i Norge.

Hemmelig notat Erik Aller, overdirektør i konsernet og bestyrelsesformann for Allers norske datterselskap, skal i 2006 ha blitt informert av Se og Hørs daværende sjefsredaktør, Odd Johan Nelvik, om at bladet betalte svarte penger til kilder, i tillegg til å ha hemmelige kilder i kredittkortselskaper og flyselskaper, da i forbindelse med Håvard Melnæs' bok «En helt vanlig dag på jobben».

Det viser et inntil videre hemmelig notat, forfattet av Odd Johan Nelvik, som Mediawatch gjengir.

«Vi vet at det vil komme avsløringer i boka om våre kilder i flyselskaper og kredittkortfirmaer, noe som flere ganger har hjulpet oss med å få eksklusive ilder av kjendiser både i Norge og utenlands. Vi har foretatt nødvendige tiltakt for å ivareta våre kilders sikkerhet», skrev Nelvik, ifølge MediaWatch.

- Viktig Offentlig har Nelvik alltid avvist å kjenne til at ukebladet har tatt i bruk slike metoder.

- Det er jo utrolig viktig å ha gode kilder. Det vet enhver journalist. Det er viktig for alle medier. Det er også viktig i Aller for å få gode historier, sier Nelvik til Mediawatch, og bekrefter at Aller-ledelsen ikke gjorde noe for å begrense bruken av de omtalte kildene eller betalingsmetodene.

- Det gjelder altså kilder i blant annet kredittkortselskap og banker, og kilder som betales uten at det skattes for? Spør Mediawatch.

- Det er veldig viktig å ha gode kilder, svarer Nelvik.

Administerende direktør i Aller, Roger Hansen, sier følgende til Dagbladet:

- Fra sommeren 2007, etter Melnæs-boken og Norsk Pressefobunds åpne høringer, er jeg kjent med at det ble tatt en rekke grep i norsk Se og Hør for å sikre at rettslige og presseetiske normer skulle etterleves.

- Ikke ulovligheter - Jeg kan for min egen sel si - uten at jeg dermed tar stilling til hva som eventuelt kan ha skjedd tidligere - at fra da jeg overtok som direktør for selskapet i april 2008, så har det ikke forefått ulovligheter i det norske konsernet, sier Hansen, og legger til:

- Jeg ber om respekt og forståelse for at jeg ikke kan eller har mulighet til p kommentere forhold som strekker seg tilbake i årene forut for dette.

Dagbladet har vært i kontakt med Mediawatch som står fast ved at det er hold i opplysningene, men som ikke ønsker å kommentere hvor de har fått det nevnte notatet fra.
- Innvadering av privatlivet Det var boka «Livet, det forbandede», skrevet av den danske eks-Se og Hør-journalisten Ken B. Rasmussen, som satte det hele i gang tidligere denne uka. Han skriver om det danske ukebladets metoder når det gjelder kildebruk og betaling, i perioden 2008 til 2012.

Journalister i ukebladet skal med sjefredaktørens godkjenning ha betalt IT-eksperter for å overvåke kredittkortaktiviteten til en rekke kjendiser.

En av dem skal ha vært den norske artisten Lene Nystrøm, meldte den danske avisa BT fredag.

Dagbladet har vært i kontakt med Lene Nystrøms manager Ole Fr. Jonsbråten, som kommenterer følgende på vegne av managementet og Nystrøm:

- Det som nå har fremkommet er en kraftig innvadering av folks privatliv, vi vil vurdere å ta saken videre etter vi har fått vår advokat til å se nærmere på dette.

Nystrøms advokat John Christian Elden sier til Dagbladet at de vil ta stilling til et eventuelt søksmål når alt av nødvendig fakta er lagt på bordet. Flere av de andre navngitte kjendisene, som ifølge BT ble overvåket, politianmelder ukebladet.

Kan bli nedlagt Administrerende direktør i Aller-konsernet, Pål Thore Krosby, utelukker ikke at danske Se og Hør blir lagt ned, dersom det viser seg at de skandaløse påstandene som har florert rundt ukebladet denne uka stemmer. Det sa Krosby i et intervju med Jyllandsposten fredag.

- Det er mange forhold som avgjør om Se og Hør har ei framtid. I det som har kommet fram, er det ikke Se og Hør som blad som har gjort noe kriminelt. Det er enkeltpersoner som har gjort noe ulovlig. Man må skjelne her. Men det er en usikker verden, og man kan ikke vite hva som vil skje, sier Krosby på spørsmål om konsernet kan leve med å gi ut et slikt blad.

Dagens Se og Hør-redaktør Niels Pinborg har på sin side slått fast at han ikke er kjent med at noen form for overvåking har skjedd. Han sier også at han ikke står inne for slike arbeidsmetoder, og at overvåking av kredittkortopplysninger ikke kommer til å finne sted under hans ledelse.

OVERVÅKET: 
En av dem som skal ha vært overvåket er den norske artisten Lene Nystrøm, meldte den danske avisa BT fredag. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OVERVÅKET: En av dem som skal ha vært overvåket er den norske artisten Lene Nystrøm, meldte den danske avisa BT fredag. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer