TIL VENEZIA: Det er nå klart at Office for Contemporary art skal sende Munch til veneziabiennalen. Her er Edvard Munch på et selvportrett, fra 1940-årene, fra hans eldre dager. Foto: NTB Scanpix
TIL VENEZIA: Det er nå klart at Office for Contemporary art skal sende Munch til veneziabiennalen. Her er Edvard Munch på et selvportrett, fra 1940-årene, fra hans eldre dager. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Se opp for den hellige hore»

Munch bekreftes til Venziabiennalen, etter måneder med krangling.

(Dagbladet): Office for Contemporary Art (OCA) ser ut til å ha fått finanseringen på plass, slik at de får sendt en Munch-utstilling til årets Veneziabiennal.

OCA har siden i fjor sommer kranglet med kulturdepartementet angående sine problemer med å finansiere en egen utstilling der.

Men i dag sendte OCA ut en pressemelding der de bekrefter at de skal delta på Veneziabiennelaen.

Bilder og film «"Se opp for den hellige hore: Edvard Munch og frigjøringens dilemma" er organisert av Office for Contemporary Art Norway (OCA) og Fondazione Bevilacqua La Masa som den offisielle norske representasjonen i den 55. internasjonale kunstutstillingen La Biennale di Venezia i 2013», skriver OCA i en pressemelding.

Utstillingen skal inkluderer en serie sjeldent utstilte verker av Edvard Munch og en ny film av kunstneren Lene Berg.

Den planlagte Munch-utstillingen til Veneziabiennalen i 2013 sto lenge i fare, etter at kulturdepartementet avviste forespørselen om flere midler.

- Det er absolutt en sjanse for at vi ikke vil finne midler til å nå de ambisjonene vi har for Munch-prosjektet. Selvfølgelig finnes det alltids alternativet å utelate Munch, men det ville blitt et annet marginalt prosjekt — som et foredrag eller en boklansering, sa direktør i Office of Contemporary Art Norway (OCA), Marta Kuzma, til Dagbladet i oktober.

Noen uker senere, meldte nrk.no at OCA skulle sende utstillingen «Se opp for den hellige hore», men at de fortsatt manglet et millionbeløp for å få realisert det prestisjefylte prosjektet.

Det ser nå ut til å ha gått i orden.

Kastet styre Som Dagbladet meldte i desember, har kulturminister Hadia Tajik satt i gang en stor gjennomgang av OCAs drift.  

Kort tid etter gjennomgangen ble varslet, fortalte Tajik at hun ikke kom til å forlenge OCAs styre når åremålsperioden går ut i februar. Stenseng forklarte til Aftenposten at årsaken var at tilliten til styret var dårlig.

Styret varslet så å trekke seg før tiden, og et nytt styre er ventet å være på plass om kort tid.

De økonomiske problemene rundt utstillingen tas ikke opp i pressemeldingen. Men den kommenterer at den har fått støtte av Fritt Ord:

«Utstillingen er gjort mulig med støtte fra Fritt Ord og i samarbeid med Munchmuseet.»

OCAs daglige leder, Marta Kuzma, ønsker ikke å svare på spørsmål rundt økonomi og finansiering av prosjektet, utover at Munch-museet kun har bistått med utlån av verkene.

- Prosjektet oppfyller våre forpliktelser til OCAs mandat, skriver Kuzma i en epost til Dagbladet.