Se opp for Frankrike!

Norges og Lars A. Fredriksens største utfordrer i Melodi Grand Prix er Frankrike og heter Marie Line Marolany. Hvis årets GP-sirkus handler om kvalitet, så står kampen mellom vokalsikre & sjarmerende Lars og sensuelle & sprudlende Marie Line.

  • Med fare for å være blind patriot: Jeg tar likevel sjansen på å utrope komponist David Eriksens sprudlende og moderne poplåt som på norsk heter «Alltid sommer» som årets beste GP-låt.
  • Kvelden lørdag 9. mai benker millioner av europeere seg foran tv-skjermen for å høre og se ytterst få solstreif. For i tillegg til Frankrike og Norge, er det bare en håndfull andre låter med en viss anstendighet og kvalitet i behold.
  • Lars A. Fredriksen synger en av årets mest sprudlende GP-låter: «Alltid sommer». Sånn sett har han en drømmelåt plassert innimellom en rekke bedrøvelige ballader.
    Storbritannia leverer også en sterk, moderne poplåt på høyde med vår egen.
    Outsiderne er Finland og Polen som overrasker med glimt i øyekroken. Årets irske bidrag er skuffende med tanke på at på den lille grønne flekken spirer veldig mye bra pop og rock.
  • Etter å ha hørt og sett videoer av årets 25 GP-finalister, er det nedslående å konstatere at nivået er lavere enn på flere år. 16 av de 25 låterne er ballader. 17 av dem er sunget av kvinner - stort sett vakre, men med mindre scenesjarme enn skjønnhet.

Den plassen må han nok finne seg i å måtte dele med franske Marie Line - en afrofransk kvinne som er laget av sjarmerende artiststoff.

  • Nærmere midnatt den andre lørdagen i mai blir det klart at vinneren er, eller i hvert fall bør være, Frankrike.

Den mørke Marie Line og hennes afroband presenterer en levende og annerledes GP-låt. Den bærer i seg mye av det afrikanske som preger fransk musikk og kultur. Marie Line og låta «Oy aller» kan minne om en mykere utgave av franskafrikanske Angelique Kidjos musikk.

  • De fleste artistene står så dypt i eurogjørma at det er lettere å presse dem ned istedenfor å redde dem.
Hadde Europas allmenntilstand vært så skakkjørt som eurokomponistenes bedrøvelighet, ville sivilisasjonen styrt mot avgrunnen. Det gjør den kanskje likevel. Men da er det i hvert fall ikke mye trøst å finne i GP.

Italia, Russland og Danmark deltar ikke i år.