Se opp for Frida og Ida

Dagbladet anmelder Bylarm-konsertene til Spellemann-nominerte Frida Ånnevik og Ida Jenshus.

COUNTRYJENTE:  En smilende Ida Jenshus på Bylarm seint fredag kveld. Foto: Anders Grønneberg
COUNTRYJENTE: En smilende Ida Jenshus på Bylarm seint fredag kveld. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Ida Jenshus, Samfunnssalen

KONSERT/BYLARM: Drøyt tre år etter at hun vant både Tore Strømøy-programmet «Lyden av lørdag» på NRK1 og et større, nasjonalt publikum, er Ida Jenshus forlengst utropt til «den nye countrydronninga» i Norge  - godt hjulpet av flotte anmeldelser for albumene «Colour Of The Sun» i 2008 og Spellemann-nominerte «No Guarantees» i fjor.

Godt strengearbeid Jenshus har lagt seg på en tradisjonell countryplattform sånn et sted mellom Emmylou Harris og Dolly Parton, uten å finne opp noe nytt. I ryggen har hun et band som særlig utmerker seg med mye godt strengearbeid, fra Alexander Pettersens twangy el-gitar til Kjell Karlsens pedal steel og Håkon Gebhardts banjo.
Og det er når disse får lov til å slippe seg ordentlig løs at konserten er på sitt beste, spesielt har Karlsen en egen evne til å sette en signatur på alt han er med på. Han formelig suger lytteren til seg og definerer mye av countrysoundet til Jenshus. Harmoniene sitter også bra.

Anonyme Ikke fullt så spennende er de roligere sangene, som blir en tanke anonyme og derfor har mer form av transportetapper. Jenshus' tekster, noen av dem skrevet sammen med Pettersen eller Martin Hagfors, handler om det countryartister ofte ender opp med å besynge: kjærligheten og atter kjærligheten. Denne mangelen på oppfinnsomhet på tekstsiden kan ofte kompenseres med spennende arrangementer, og her har Jenshus et stykke igjen. Halvtimen i Samfunnssalen bar mer preg av en grei gjennomkjøring et stykke ut i turneen denne gjengen er på, enn en topp inspirert og sulten salgsplakat. Men Jenshus har et stort potensial, og kan utmerket godt ende opp med å fylle rollen som den nye countrydronninga vi kanskje leiter etter.
At hun har guts, beviser hun også når hun sender resten av bandet ut og avslutter aleine med el-gitaren.

Frida Ånnevik, John Dee

KONSERT/BYLARM: Plateselskapet Grappas debutantpris ga unge Frida Ånnevik platekontrakt, og albumet «Synlige hjerteslag» er nominert til to Spellemannpriser — i viseklassen og som årets nykommer. Interessen rundt henne er også såpass stor at John Dee er nær fullsatt.

Mener alvor Og hun mener åpenbart alvor. Ånnevik på plate og scene er to forskjellige ting, og det er like greit. En festival som Bylarm innbyr ikke til forsiktighet og stillhet, i stedet setter Ånnevik raskt et ganske bastant utropstegn etter seg. For mens det kritikerroste albumet er nesten i overkant stille og sart, står hun på Bylarm-scenen med et band på åtte som gir atskillig mer lyd fra seg enn på plate. Men - de  kommer aldri i veien for henne.

Energisk Fra å framstå som en skjør blomst på plate, er Ånnevik både tøff og energisk når hun åpner med den kanskje eneste låten mange har hørt, «Strået» fra debuten. Man skulle tro at det var å brenne alt kruttet med en gang, men Ånnevik har mer på lager. Visene — og den tilbakelente stemningen — fra plata blir omskapt til fengende visepop, sjøl om Ånnevik tidvis også fraserer som en jazzsangerinne.
Stemmen er hennes beste aktivum, og hun bruker den så riktig — behersket og avbalansert, men likevel med kraft. Nest beste kort er Ånneviks egne sanger — på norsk. Hun gjør også en fin tolkning av André Bjerkes «Vant til stemmen din».

Humor Som hedmarking er Ånnevik også oppsatt med et humoristisk gen som hun deler raust med publikum — akkurat passe mye, så vi skjønner at hun er trygg. Svenskene har lenge vært flinke til å «jobbe fram» sterke, kvinnelige artister som synger på morsmålet — fra Lisa Ekdahl til Melissa Horn. Etter fredagens konsert tror jeg Ånnevik kan komme dit også.
Spiller også på Herr Nilsen i kveld kl 20.00.

FIKK DEBUTANTPRIS: Frida Ånnevik. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
FIKK DEBUTANTPRIS: Frida Ånnevik. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer
COUNTRYFAN: Kulturminister Anniken Huitfeldt likte det hun hørte fra Ida Jenshus på Bylarm seint fredag kveld. Foto: Anders Grønneberg
COUNTRYFAN: Kulturminister Anniken Huitfeldt likte det hun hørte fra Ida Jenshus på Bylarm seint fredag kveld. Foto: Anders Grønneberg Vis mer