Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se opp for vandal i pels

Sjarmerende bildebok om et ødeleggende monster.

MONSTERBOK: Forfatter Nicolai Houm (t.h.) og tegner og illustratør Rune Markhus har laget en frisk og formsikker bildebok om en destruktiv kjempe.
Foto: BERIT ROALD / Scanpix
MONSTERBOK: Forfatter Nicolai Houm (t.h.) og tegner og illustratør Rune Markhus har laget en frisk og formsikker bildebok om en destruktiv kjempe. Foto: BERIT ROALD / Scanpix Vis mer

Les flere barnebokanmeldelser:
«Lille Ting»-bøkene
«En bok»
«Tambar og trollkjerringa»
• «Elefanten i lenker»

ANMELDELSE: Det er skrevet utallige barnebøker om monstre. I «Når alle sover» opptrer enda ett, for ikke å si to.

Ideen er velbrukt, men Nicolai Houm og Rune Markhus løser oppgaven med friskhet, formsans og sjarm.

Snakker til barnet
Boka henvender seg til barnet fra første øyeblikk: «La oss først lære et nytt ord: VANDAL.»

Nyttig. For i byen det fortellers om her, sover ikke alle om natten. Et vandalmonster, gigantiske Boba, knuser byen. Hver natt. I måneskinnet.

KJEMPE: «Når alle sover» er en sjarmerende og stemningsfull bildebok om to kjemper. Illustrasjon: FRA BOKA
KJEMPE: «Når alle sover» er en sjarmerende og stemningsfull bildebok om to kjemper. Illustrasjon: FRA BOKA Vis mer

Bakeren og hans lille datter er eneste vitner. Og så Lille Fetir Lutemann da, som er nesten like stor og hårete som Boba. Hver natt bygger Lutemann byen opp igjen, før innbyggerne våkner.

Alt er for så vidt i balanse. Helt til reparatør Lutemann skader seg.

Drevne
Det merkes at boka ikke er formulert av en førstegangsskriver.

Houm har utgitt to gode voksenbøker tidligere. Han skriver morsomt, og er flink til å variere trykket i språket. Vekslende bruk av fullstendige og ufullstendige setninger regulerer tempoet i fortellingen.

Også Markhus er dreven og god. Tegningene er stramme og ganske rolige. Verken myldring eller minimalisme dominerer her.

Se opp for vandal i pels

Mest imponerende er «lyssettingen» i illustrasjonene, enten det er månelys, skumring eller daggry som skapes. Den gir en vidunderlig stemning til bildene.

Faktisk appellerer tegningene av omgivelsene mer enn karakterene, kanskje med unntak av Lutemann. Han er favoritten.

Sprek start
Mye gleder i denne boka, men ikke alt. At Lutemann etter hvert bare får en forsvinnende liten rolle, virker rart. Hele det overraskende vandal-gjennopbygger-motivet droppes nærmest. I stedet utvikler plottet seg i mindre original retning: At den lille jenta viser seg modigst og redder både by og monster, kan knapt kalles en ny vri.

Boka har også mye tekst/historie til bildebok å være. Det gjør at kjerneleseren befinner seg i øvre sjikt av forlagets aldersanbefaling (3-6 år). Hvis ikke over.

Smakfull
Hovedinntrykket er likevel en verbalt og visuelt smakfull bildebok.

Allerede det lekre omslaget begeistrer. Det innehar noe vesentlig: Uromomentet som tiltrekker seg oppmerksomhet; en skygge langs fjellsiden, en skjev persienne, illustratørens signatur på husveggen.

«Når alle sover» er tiltalende fortelling om ulike tilnærminger til livet. Ikke bare hos de to monstrene, men også hos far og datter. Mens bakeren er skeptisk, er datteren åpen og uredd. Med andre ord et godt forbilde for liten og stor!

• Les også: Dagbladet med stor barneboksatsing

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling