Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se overvektig Matt Damon før alle andre

Rundlurte FBI i tre år.

|||• «The Informant!» skal vises i regi av Dagbladets filmklubb søndag. For instruksjoner om hvordan du melder deg inn, se faktaboksen til høyre.

(Dagbladet.no): Det har kommet nok av filmer om «varslere» de siste årene - menn eller kvinner som ofrer liv og helse for å fortelle om lovbrudd eller urettferdighet. Ofte ender disse filmene opp som thrillere, fra nyere tid kan man for eksempel nevne «Michael Clayton» fra 2007 (om miljøkriminalitet) og Michael Manns «The Insider» (1999), der tobakksindustrien kommer under lupen.

Langt sjeldnere er det at varslere blir hovedpersoner i en svart komedie.

Det var imidlertid den eneste sjangeren som passet livshistorien til Mark Whitacre - en historie som nå er blitt til filmen «The
Informant!»
, regissert av Steven Soderbergh og med Matt Damon i hovedrollen.

Hjalp FBI
Whitacre skapte overskrifter i amerikanske aviser på 90-tallet, da han gikk til FBI med oppsiktsvekkende opplysninger om firmaet han jobbet i, selskapet Archer Daniels Midland (ADM).

I løpet av tre år hjalp han myndighetene i å avdekke en stor prisfiksingsskandale, blant annet ved å filme og ta lydopptak fra møter.

Etter hvert begynte imidlertid FBIs fokus å rette seg mot Whitacre selv. Det viste seg nemlig at lite var som det virket - at mannen hadde en lei tendens til å lyve om det aller meste, og at han hadde stukket unna svært mye penger.

I ettertid har det vist seg at Whitacre slet med bipolar lidelse.

Føler seg ikke latterliggjort
Whitacre er i dag i ny jobb, etter å ha sonet en lengre fengselsdom. Til Fortune Magazine sier han at han forstår beslutningen om å gjøre historien til en slags komedie.

- Da jeg traff Matt Damon i forrige uke, var han veldig opptatt av det. Han håpet at han hadde klart å framstille min psykiske tilstand på følsomt vis. Jeg mener han klarte det. Selvfølgelig gjorde de narr av en del av tingene jeg gjorde, men jeg synes ikke de gjorde narr av lidelsen min.

ORIGINALEN: Mark Whitacre er mannen som lurte alle. I dag er han frisk og i ny jobb, og i Australia stilte han på premierefest. FOTO: SCANPIX/AP
ORIGINALEN: Mark Whitacre er mannen som lurte alle. I dag er han frisk og i ny jobb, og i Australia stilte han på premierefest. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Til Herald Review sier Whitacre også at han forstår hvorfor Matt Damon fikk rollen.

- Det føltes som jeg var to personer, og Damon har erfaring med roller som er svært intense, psykologisk sett. I «Bourne»-filmene vet han jo ikke engang hvem han er.

Varierende kritikker
Filmen ble nylig vist under London Film Festival, med Steven Soderbergh til stede.

Der fortalte regissøren at Matt Damon slett ikke hadde noe imot å legge på seg 14 kilo, som rollen krevde.

- Det er det fine med maten i Amerika, det er så lett å bli overvektig.

«The Informant!» fikk varierende kritikker da den tidligere i år hadde premiere i USA - fra hyllest i Chicago Sun-Times til nestenslakt i Wall Street Journal.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling