Se på seerne!

Selv fra fjerne himmelstrøk og til ukurante tidspunkter holder OL-sendingene et godt grep over TV-seerne, forteller seertallene. Ikke desto mindre bør NRK skjerpe sine morgensendinger fra og om Sydney-OL.

OL-studio i NRK oppnådde fra første øyeblikk like høye seertall som de daglige «Morgennytt» omsider klarte i sin forrige periode. Sist helgs studiosendinger ble sett av om lag 55000 til 72000 mennesker. Og den aktive idretten oppnådde et tall på 558000 i andre omgang av fotballkampen mellom Nigeria og Norge. Håndballjentenes oppgjør med Danmark nådde nærmere 350000 seere i løpet av andre omgang.

Siden vi her snakker om tidspunkter folk vanligvis ikke ser på TV, er tallene gledelige for NRK. Og den berømte markedsandelen, som fjernsynsledelsen i betydelig grad er opptatt av, nådde over 90 prosent tidlig søndag formiddag. Desto større grunn for NRK til å utnytte forspranget, og gjøre noe med de ufokuserte sendingene fra OL-studio på morgenkvisten. For her er det langt igjen til godt TV:

Studiovertene Hanne Marie Brevik og Jan Petter Saltvedt sitter i hver sin ende av en slags u-sving. Ingen av dem ser inn i kamera. Og ingen av dem stiller interessante spørsmål til de studiogjestene NRK har dratt opp av senga. De resultatene som leses fra de olympiske lekers tallrike øvelser, skjemmes av navnefeil og dårlig diksjon.

Undervurdert

Noe av dette kan tilskrives manglende rutine, en annen delforklaring er at NRK undervurderer studiopotensialet. Og framfor alt forekommer tekniske problemer underveis, hvor reportere faller ut og inn av linjene til Sydney. Seerne har dessuten vondt for å få med seg hva som skjer på direkten og hva som er «skutte» sendinger. TV-sporten har likevel nærmere fjorten dager på seg til å lage et mer spennende OL-studio om morgenen. Å skjerpe den journalistiske profilen og henvende seg til TV-seerne ville være en god start på en lang innspurt.

Evigung

For om kvelden, hos Dag Erik Pedersen og i bua til evigunge Per Jorsett, går det bedre. Her var seertallet søndag kveld helt oppe i 784000. De tilsvarende tall hos konkurrent TV2 er selvsagt lavere, men der i gården gleder de seg over at Frithjof Wilborn gjennomsnittlig nådde 267000 seere mandag ettermiddag (markedsandel 52,5) og at han dro med seg seerne over i nyhetstimen.

TV-stasjonene ser på ratingen, vi TV-seere ser til sjuende og sist på dem som henvender seg til oss.