The Comey Rule

Se så lik han er!

- Jeg tror demokratiet vårt står på spill, sier regissøren om hvorfor den nye serien om presidentvalget i 2016 får premiere like før årets valg.

Publisert

27. september, i god tid før det amerikanske presidentvalget, kommer en dramaserie som kan gi Donald Trump hodepine. Eller iallfall lyst til å poste et par tweets.

Miniserien «The Comey Rule» tar for seg det forrige presidentvalget i 2016. Den er basert på boka til James Comey, «A Higher Loyalty», som skapte rabalder i USA da den kom ut i april 2018.

Et knapt år tidligere hadde Trump sparket Comey som FBI-sjef, etter at sistnevnte hadde ledet den såkalte Russland-etterforskningen - det vil si etterforskningen av eventuell russisk innblanding i 2016-valget.

<strong>SA FØRST NEI:</strong> Brendan Gleeson skal først ha takket nei til å spille Donald Trump, men ombestemte seg da han ble spurt for andre gang. Foto: NTB SCANPIX
SA FØRST NEI: Brendan Gleeson skal først ha takket nei til å spille Donald Trump, men ombestemte seg da han ble spurt for andre gang. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Offentlig skittkasting

Dagbladets anmelder kalte Comeys bok «et personlig oppgjør med presidenten som ga ham sparken». I forbindelse med lanseringen uttalte forfatteren at Trump var «moralsk uegnet til å være president», og at han behandler kvinner som «kjøttstykker». Senere samme vår skrev han en kronikk i New York Times, der han hevdet at presidenten «spiser sjelen» til sine medarbeidere. Trump har på sin side kalt Comey både «slimål», «lekkasjemaker» og «løgner», samt «den verste FBI-direktøren i historien».

<strong>FRA SERIEN:</strong> Jeff Daniels som James Comey og Brendan Gleeson som Donald Trump. Foto: Ben Mark Holzberg/CBS.
FRA SERIEN: Jeff Daniels som James Comey og Brendan Gleeson som Donald Trump. Foto: Ben Mark Holzberg/CBS. Vis mer

I den nye tv-serien, som skal sendes på den amerikanske kanalen Showtime, har Jeff Daniels hovedrollen som James Comey. Daniels har tidligere spilt spesialagent i FBI John O'Neill i serien «The Looming Tower», om 9/11, og er dessuten kjent fra hovedroller i serier som «The Newsroom» og «Godless».

- Tonet ned Trump

«The Comey Rule» har også flere stjernenavn på lista, først og fremst irske Brendan Gleeson, som spiller Donald Trump. Teaser-traileren som ble sluppet for noen dager siden (se over) tyder på at han har jobbet grundig både med sveis og talemåter - hør bare hvordan han uttaler «let's take a picture».

Regissør og manusforfatter Billy Ray hevder imidlertid overfor Vanity Fair at de har tonet ned en del av de mest karakteristiske sidene ved presidentens ytre, som et forsøk på å «spille rettferdig» og unngå å gjøre ham til en tegnefilmfigur.

<strong>SPILLER COMEY:</strong> Emmy-vinner Jeff Daniels. Foto: CBS Television Studios/SHOWTIME.
SPILLER COMEY: Emmy-vinner Jeff Daniels. Foto: CBS Television Studios/SHOWTIME. Vis mer

I andre roller finner vi Kingsley Ben-Adir som Barack Obama, samt Holly Hunter («The Piano», «Succession»), Michael Kelly («House of Cards»), Jennifer Ehle («Stolthet og fordom», «The Looming Tower») og Oona Chaplin («Game of Thrones»). Regissør Ray er selv kjent for arbeidet med filmer som «Captain Phillips», «The Hunger Games» og «Terminator: Dark Fate», samt den politiske dramaserien «State of Play».

I intervjuet med Vanity Fair sier Ray at dette blir det aller første ikke-satiriske dramaportrettet av Trump.

- Dette er ikke Alec Baldwin, som jeg elsker, for øvrig, sier han, med henvisning til sketsjene til tv-programmet «Saturday Night Live».

Takket først nei

«Uansett hvilken side du er på, så kjenner du bare halve historien», hevder den nye teasertraileren.

Billy Ray er sikker på at «alle» vil finne noe å hate ved miniserien, og røper at både Gleeson og flere andre skuespillere opprinnelig sa nei til å spille Trump, fordi de ikke orket all motbøren en slik rolle ville medføre. Men Gleeson ombestemte seg til slutt. Og det var Billy Ray selv som pushet på for at serien skulle få premiere før presidentvalget, og ikke etter, slik den opprinnelige planen var.

<strong>I VIRKELIGHETEN:</strong> Den virkelige James Comey før en høring i Senatet i 2017. Foto: NTB SCANPIX
I VIRKELIGHETEN: Den virkelige James Comey før en høring i Senatet i 2017. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg tror demokratiet vårt står på spill akkurat nå, og jeg vil at denne serien skal være en del av samtalen, sier han til Vanity Fair.

Serien skal sendes i to deler, og det er ennå ikke kjent hvorvidt den vil bli vist i Norge. HBO Nordic har sendt flere Showtime-serier tidligere, men opplyser til Dagbladet at de enn så lenge ikke har «The Comey Rule» høstlista.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer