Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se, så like de er

Forventningene til den amerikanske versjonen av «Menn som hater kvinner» er skyhøye. Slik blir den amerikanske versjonen.

ORIGINALEN: Noomi Rapace slik vi kjenner Lisbeth Salander. Foto: Nordisk Film.
ORIGINALEN: Noomi Rapace slik vi kjenner Lisbeth Salander. Foto: Nordisk Film. Vis mer

Det er fortsatt noen måneder igjen til vi får se amerikanske Rooney Mara på lerretet i rollen som har gjort svenske Noomi Rapace verdenskjent, men interessen rundt den kommende storfilmen er enorm. Både i USA og i Europa.

Den relativt ukjente jenta danket ut superstjerner som Scarlett Johansson og Kristen Stewart i kampen om den attraktive rollen som Lisbeth Salander.
Rett før jul slippes filmen, men allerede nå er de første bildene fra filmen tilgjengelige.

KOPI: 25-årige Rooney Mara gjør den prestisjefylte rollen som Lisbeth Salander. Den vanligvis så yndige skuespilleren er ganske lik originalen etter at hun endret utseendet sitt for rollen. Hennes lange brune hår er klippet og farget sort. Frisyren er kort og ujevn - noe av det skal hun selv ha klippet av med saks. I tillegg har Hollywood-skuespilleren blitt tvunget til å pierce seg i ørene, leppene, øyebrynene og brystvortene. Foto: Stella Pictures.
KOPI: 25-årige Rooney Mara gjør den prestisjefylte rollen som Lisbeth Salander. Den vanligvis så yndige skuespilleren er ganske lik originalen etter at hun endret utseendet sitt for rollen. Hennes lange brune hår er klippet og farget sort. Frisyren er kort og ujevn - noe av det skal hun selv ha klippet av med saks. I tillegg har Hollywood-skuespilleren blitt tvunget til å pierce seg i ørene, leppene, øyebrynene og brystvortene. Foto: Stella Pictures. Vis mer

Regissøren holder kortene tett til brystet, men de første bildene som er lekket fra filmen viser hvor lik den blir den svenske.

Store likheter Etter at en piratfilmet versjon av traileren lekket ut på Youtube, ble den offisielle traileren lagt ut. Der blir det avslørt at Rooney Mara stiller splitter naken.

Selv om den offisielle versjonen av traileren har den samme raske klippestilen som piratversjonen, men mindre blod og nakenhet, er det ikke vanskelig å se hvor like de amerikanske skuespillerne er gjort originalene.

ORIGINALEN: Svenske Michael Nyqvist gjorde seg bemerket i rollen som Mikael Blomkvist. Foto: Nordisk Film.
ORIGINALEN: Svenske Michael Nyqvist gjorde seg bemerket i rollen som Mikael Blomkvist. Foto: Nordisk Film. Vis mer

- Ansiktene vi ser i teaseren kan minne om figurene vi allerede har sett. Det er ikke langt fra Michael Nyqvist til Daniel Craig, sier NRKs filmekspert Birger Vestmo om de første bildene fra filmen, og fortsetter:

- Rooney Mara ser vi knapt i traileren, men jeg har sett bilder der hun langt på vei matcher Noomi Rapaces tøffe rolle som Lisbeth Salander. Så langt synes jeg det ser rimelig bra ut, men jeg håper David Fincher har gjort sin egen vri på Stieg Larssons univers, sier Vestmo.

Mørkere enn originalen Etter braksuksessen Millenium-trilogien har hatt i Europa, er det knyttet store forventninger til respekterte David Finchers film.
Han er kjent for sitt mørke uttrykk, og av de første bildene kan det tyde på at kritikerne får oppfylt sine ønsker om en tøffere versjon enn den svenske.

KOPIEN: Daniel Craig som Mikael Blomkvist.
KOPIEN: Daniel Craig som Mikael Blomkvist. Vis mer

Dagbladets filmekspert Inger Merete Hobbelstad, er ikke i tvil om at den amerikanske versjonen blir enda mørkere.

- Det er gøy å se bildene. Traileren er veldig kul. Den er hard og filmen ser ut til å bli strammere, mørkere og kjappere enn den svenske. Fincher skjønner det med å få opp tempoet, sier Hobbelstad.

Uvanlig med blåkopi Manuset er skrevet av Oscarvinneren Steven Zaillian. Da Mara ble presentert like etter nyttår avslørte manusforfatteren overfor magasinet W at han har gjort en del endringer i storyen. Blant annet skal slutten være helt ny.

- Jeg synes jeg kjenner igjen stemningen og miljøskildringen fra den svenske originalfilmen, sier NRKs Birger Vestmo.

ORIGINALEN: I den svenske versjonen var det Lena Endre som spilte rollen som vakre Erika Berger. Foto: Nordisk Film.
ORIGINALEN: I den svenske versjonen var det Lena Endre som spilte rollen som vakre Erika Berger. Foto: Nordisk Film. Vis mer

- Hvor vanlig er det å lage en remake lik originalen?

- Det er ganske uvanlig å lage direkte blåkopier. Jeg kan ikke huske så mange eksempler på det. De fleste remakes har kjennetegn fra sine originaler, og jeg foretrekker nok de som tar tak i kjernen og spinner en ny vri på det, sier Vestmo.

KOPI: Ekskona til Sean Penn, Robin Wright spiller rollen som elskeren til Mikael Blomkvist, Erika Berger.
KOPI: Ekskona til Sean Penn, Robin Wright spiller rollen som elskeren til Mikael Blomkvist, Erika Berger. Vis mer

Den norske regissøren Nils Gaup har opplevd at to av filmene hans, «Hodet over vannet» og «Veiviseren» er blitt laget på nytt for det amerikanske markedet.

Han valgte å holde seg helt utenfor prosessen.

ORIGINALEN: Michael Nyqvist som Mikael Blomkvist, sammen med rollefiguren Martin Vanger. Foto: Nordisk Film.
ORIGINALEN: Michael Nyqvist som Mikael Blomkvist, sammen med rollefiguren Martin Vanger. Foto: Nordisk Film. Vis mer

- Man avtaler på forhånd hvor involvert man vil være eller ikke. Jeg valgte å ta avstand, noe jeg ikke angrer på. Begge er mulignes de verste filmene som noen gang er laget, sier Gaup og legger til:

- Jeg tror Finchers versjon av Stieg Larsson-trilogien blir strålende bra.

Store forventninger Respekterte David Fincher har selv sett den originale svenske filmen «Menn som hater kvinner», som han nå lager en amerikansk versjon av.

KOPI: Stellan Skarsgård skal spille Martin Vanger. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KOPI: Stellan Skarsgård skal spille Martin Vanger. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Ja, den var vakker. En flott og pen thriller. Noomi Rapace var utrolig fengslende og overbevisende i rollen, sier Fincher, som har lagt inn partier i filmen der han krever at Rooney Mara snakker svensk, ifølge Expressen.

Blant det det har vært knyttet mest spenning til er om den vanligvis så yndige Mara er tøff nok til å gjøre den prestisjefylte rollen etter Rapace.

ORIGINALEN: Sven-Bertil Taube som Henrik Vanger med Michael Nyqvist alias Mikael Blomkvist. Foto: Nordisk Film
ORIGINALEN: Sven-Bertil Taube som Henrik Vanger med Michael Nyqvist alias Mikael Blomkvist. Foto: Nordisk Film Vis mer

- Bildene vi har sett av henne som Lisbeth Salander tyder på at hun har det riktige uttrykket inne, men jeg er fryktelig spent på om hun er i stand til å matche Noomi Rapaces sterke prestasjon. Mara må finne seg i og bli målt mot henne, sier Birger Vestmo.

Også Dagbladets Inger Merete Hobbelstad har store forventninger.

KOPIEN:  Christopher Plummer spiller Henrik Vanger i den amerikanske versjonen.
KOPIEN: Christopher Plummer spiller Henrik Vanger i den amerikanske versjonen. Vis mer

- Jeg tror den blir bedre enn den svenske, fordi jeg er overbevist om at David Fincher er mørk og intens nok. Det blir spennende å se hva som skjer. Daniel Craig har en veldig fysisk tilstedeværelse og er råere som type enn Michael Nyqvist. Jeg tror det kan hjelpe på karakteren. Når det gjelder Rooney Mara er jeg redd hun blir for dukkeaktig og for jentene. Jeg håper hun er hard nok. Både i traileren og på reklamen der hun er toppløs lover veldig bra - det tyder på at de er veldig uredde, sier Inger Merete Hobbelstad. 

«The Girl with the Dragon Tattoo» selges inn som den første av Columbia Pictures tre filmer av Stieg Larssons boksuksess med David Fincher som regissør - noe som kan tyde på at han mest sannsynlig vil få oppdraget om å regissere de to neste også.

Innspillingen av filmen pågår fortsatt. For to uker siden var Daniel Craig og Rooney Mara på opptak i Södertelje.

Når Expressen prøvde å fritte ut David Fincher om filmen ville han fortsatt ikke avsløre mye.
- Min film er ikke klar enda og jeg vil ikke sammenligne den med den svenske, sier han.