«Syk Pike»

Se stjernas «syke» forvandling

Kristine Kujath Thorp gikk gjennom en drastisk forvandling for å spille «Syk pike», og fikk testet både tålmodighet og smerteterskel under innspillingen.

DRØY SMINKE: For de fleste tar det minutter å få på seg sminken for arbeidsdagen, for Kristine Kujath Thorp tok det opp til syv timer. Video: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke bare å stille opp på settet når Kristine Kujath Thorp (30) skulle traktere hovedrollen i Kristoffer Borglis nye spillefilm «Syk Pike».

Filmen har allerede hatt verdenspremiere på den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes. Her hjemme blir den først å se når den åpner filmfestivalen «Oslo Pix» den 29. august, med ordinær kinopremiere 9. september.

I «Syk Pike» følger vi Signe (Thorp), som går svært drastisk til verks for å få oppmerksomhet etter at samboeren Thomas (Eirik Sæther) brått opplever suksess som kunstner.

SYKE SAMBOERE: Kristine Kujath Thorp og Eirik Sæter, som spiller samboerne Signe og Thomas, har allerede rukket å høste internasjonal annerkjennelse for sine prestasjoner i filmen «Syk Pike». Her er de to avbildet under filmfestivalen i Cannes, tidligere i år. Foto: Loic Venance / AFP / NTB
SYKE SAMBOERE: Kristine Kujath Thorp og Eirik Sæter, som spiller samboerne Signe og Thomas, har allerede rukket å høste internasjonal annerkjennelse for sine prestasjoner i filmen «Syk Pike». Her er de to avbildet under filmfestivalen i Cannes, tidligere i år. Foto: Loic Venance / AFP / NTB Vis mer

- En umulig oppgave

Karakteren Signes jakt på oppmerksomhet leder til en ekstrem fysisk forandring, noe som i tur medførte en tålmodighetsprøve for Thorp.

For å spille rollen måtte Thorp nemlig tilbringe opp til sju timer i sminkestolen før arbeidsdagen i det hele tatt var i gang.

- Kristine måtte gjennomføre dette hver eneste dag. Noen ganger tre timer, innimellom så lenge som sju timer. Det var på papiret en umulig oppgave, men Kristine presterte med glans, sier regissør Kristoffer Borgli til Dagbladet om Thorps innsats.

UGJENKJENNELIG: Kristine Kujath Thorp fikk tålmodigheten satt på prøve for å spille Signe i «Syk Pike». Foto: Privat.
UGJENKJENNELIG: Kristine Kujath Thorp fikk tålmodigheten satt på prøve for å spille Signe i «Syk Pike». Foto: Privat. Vis mer

Det hjalp nok heller ikke på at den Amanda-vinnende skuespilleren kan fortelle at hun ikke er spesielt tålmodig.

- Nei, jeg er på ingen måte tålmodig til vanlig. Da jeg var ferdig med å sitte i den stolen, så hadde jeg lyst til å brenne den. Så det var en prøvelse, både for meg og sminkørene, forteller skuespilleren til Dagbladet og ler.

Tetris-mester

For å få tålmodigheten til å vare så måtte det grep til, kan Thorp avsløre. I en fortfilm-video kan man for eksempel hyppig se 30-åringen med begge hendene godt planta rundt mobiltelefonen.

- Det ser jo ut som jeg er helt telefonavhengig, men det jeg fant ut var at hvis jeg spilte «Tetris», så klarte jeg å sitte stille, sier Thorp.

Tilsynelatende er det heller ikke bare skuespillerjobben Thorp går inn i med stort engasjement.

- Jeg ble så jævlig god på det også - på det beste kom jeg faktisk på andreplass i den offisielle «Tetris»-appen, sier skuespilleren med latter i stemmen.

- Jeg skulle kanskje ønske at jeg hadde klart å lære meg et nytt språk eller noe sånn - men det ble Tetris, spøker hun videre.

Fikk støt

At Thorp er en dedikert person kan også skimtes av de lengdene hun har vært villig til å gå for å traktere rollen som Signe, blant annet da prestasjonen forutsatte at karakteren skulle skjelve ukontrollert.

- Det er en ganske fysisk rolle, så vi øvde mye på blant annet ukontrollerte skjelvinger. Så tenkte vi at det kunne være morsomt å prøve med elektriske støt, sier Thorp.

TRAILER: Kristine Kujath Thorp er aktuell med den nye filmen «Syk pike», som kommer på kino fra 9. september. Video: Offisiell trailer Vis mer

Formålet var å framprovosere mer realistiske skjelvinger, og et elektrisk hundehalsbånd ble derfor festet på skuespilleren. Det ble en smertefull affære.

- Det viste seg at det var ekstremt smertefullt, så jeg ble jo bare redd for når neste støt skulle komme. Jeg anbefaler ingen å prøve det, og for så vidt heller ikke å bruke det på hunder, sier Thorp.

Også regissør Borgli beskriver karakteren Signe som svært utfordrende, både fysisk og psykisk.

- Karakteren som Kristine spiller var veldig utfordrende. Ikke bare fordi karakteren er en ganske utmattende person, men fysisk går hun gjennom alt fra mystiske og alvorlige utslett til ufrivillige spasmer i tide og utide, forteller «Syk Pike»-regissøren.

- Ekstremt narsissistisk

Hovedkarakteren Signe i «Syk pike» er som nevnt sterkt drevet av et narsissistisk behov for oppmerksomhet.

Det er kanskje lett å tenke at skuespillere, som på sett og vis lever av oppmerksomhet, også kan lide av narsissisme, men Thorp forteller at hun håper det er få likheter mellom henne og karakteren Signe.

- Jeg vil for guds skyld håpe at det er veldig ulikt - hun er jo ekstremt narsissistisk og eier ikke så mye empati, sier Thorp ettertrykkelig.

Likevel mener hun det er rom for gjenkjennelse i den problematiske karakteren:

- Selv om jeg ikke klarer å speile meg så veldig i henne, så tror jeg hun reflekterer noe i samfunnet vi lever i - at vi er blitt så opptatt av å bli sett og hørt, og i bunn og grunn elsket, og derfor har et behov for å imponere, sjokkere og være i sentrum, reflekterer Thorp.

AMANDA-VINNER: Kristine Kujah Thorp vant i 2021 Amanda-prisen for beste kvinnelige skuespiller. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
AMANDA-VINNER: Kristine Kujah Thorp vant i 2021 Amanda-prisen for beste kvinnelige skuespiller. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Vis mer

- Ikke bevisst

Signes kompliserte psyke kunne også tidvis gjøre jobben med å spille henne forvirrende, forteller Thorp.

- Det er veldig mange av hennes handlinger som hun ikke er helt bevisst på selv. Det er krevende som skuespiller, for hun spiller også en rolle, og er heller ikke alltid bevisst på hva som er sant og usant.

Denne kompleksiteten førte til at selv Thorp ble overrasket da hun så filmen.

- Det var noen ganger under innspillingen hvor jeg selv trodde på det jeg sa, men da jeg seinere så det, så tenkte jeg: «Herregud, hun bare lyver».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer