Se Thomas Seltzer lese sex-dikt

Kagge forlag gir ut jubileumsutgave av «Dikt for gutta» med en rekke groviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er femten år siden Kagge forlag ble stiftet. Det går ikke upåaktet hen. Diktsamlingen «Dikt for gutta» kommer nå i jubileumsutgave med 17 nye dikt. 

Den fjerde boka i diktserien inneholder flere korte tekster av grov karakter, som «Jeg er så kåt», «Kuk og humor» og «Gutten med penisringen».

- Det er tydelig at forleggeren (Erling Kagge, red.anm.) har vært mye på nordpolekspedisjon, sier Ole Paus (64) og ler.

LESER FOR KAGGE:Ole Paus skrev diktet «Presidentens glade tale» fordi han var rasende på presiden George W. Bush. Her leser han diktet som er med i jubileumsutgaven av «Dikt for gutta» for forlegger Erling Kagge. Foto: Lars Eivind Bones
LESER FOR KAGGE:Ole Paus skrev diktet «Presidentens glade tale» fordi han var rasende på presiden George W. Bush. Her leser han diktet som er med i jubileumsutgaven av «Dikt for gutta» for forlegger Erling Kagge. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det stemmer. Vi må huske at det som er viktig for en polfarer, er antall tanker han kan få med seg per gram, svarer Erling Kagge (48).

Dikt til Bush Diktbøkenes totalopplag er på 35 000, og Kagge mener grisehumor er en viktig ingrediens for at tekstene skal nå ut. Paus er en av de nye bidragsyterne, og skrev «Presidentens glade vise» for noen år tilbake.

- Det er skrevet til Bush. Jeg hatet hans breiale holdning. Han trakk i alle de ondskapsfulle trådene. Jeg syns han var en ondskapsfull pusling, sier Paus.

Musikeren forteller at dikt betyr mye for ham, og skrev sitt første da han var fem år. Det het «Salmen», og ble skrevet da Paus hørte «Radioandakten».

YOUTUBE-DIKT: I en videosnutt som er lagt på Youtube leser NRK-programleder Thomas Seltzer diktet «Det riktige rådet». Foto: Agnete Brun
YOUTUBE-DIKT: I en videosnutt som er lagt på Youtube leser NRK-programleder Thomas Seltzer diktet «Det riktige rådet». Foto: Agnete Brun Vis mer

- Dikt er en fortetning av språket, og det er veldig spennende å jobbe med bilder på denne måten. Dikt er det nærmeste man kommer bilder i litteraturen, sier Paus, som forteller at han også sysler med en roman for tida - uten å ville si noe mer.

Seltzer i Youtube-dikt Diktsamlingen inneholder både nye og gamle tekster, og Harald Eia, Arne Hjeltnes og Kristopher Schau er noen av lyrikerne. Da den første utgaven med «guttedikt» kom, var den viktig for at det unge forlaget skulle markere seg.

- På slutten av 90-tallet var det en debatt som gikk ut på at bare kvinner leser dikt, og det ikke leses dikt. Vi tenkte at det var feil, og fikk med oss Erlend Loe og Lars Saabye Christensen, sier Kagge.

Nå er det en ny gruppe forlaget har planer om å overbevise - de unge.

HAR SKREVET DIKT: Kristopher Schau har skrevet diktet «Det var da voldsomt», som er trykket Kagge forlag mener er et «guttedikt». Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
HAR SKREVET DIKT: Kristopher Schau har skrevet diktet «Det var da voldsomt», som er trykket Kagge forlag mener er et «guttedikt». Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

Kagge har engasjert Elvebakken videregående skole, som har laget flere videosnutter hvor de har dramatisert diktene. Filmene er lagt på nettsida Youtube, hvor også NRK-programleder Thomas Seltzer leser diktet «Det riktige rådet».

- Mange har et anstrengt forhold til dikt fordi de fikk dem dratt nedover hodet på skolen. De grove diktene gjør terskelen for å lese lavere, og vi håper at flere kan forandre forholdet sitt til dikt, sier Kagge.

HAR SKREVET DIKT: Harald Eia har to dikt i jubileumsutgaven av «Dikt for gutta».  
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HAR SKREVET DIKT: Harald Eia har to dikt i jubileumsutgaven av «Dikt for gutta». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer