<strong>FIKK EKSTRA TAKK:</strong> Per Frølich Poppe lagde de spesiallagde jakkene som holdt Mark Hamill og Carrie Fisher varme på Finse, og som takk fikk han et signert bilde. Bildet ble funnet i samlingen etter Poppe, som ble oppdaget av regissørsønnen Erik. FOTO: PRIVAT
FIKK EKSTRA TAKK: Per Frølich Poppe lagde de spesiallagde jakkene som holdt Mark Hamill og Carrie Fisher varme på Finse, og som takk fikk han et signert bilde. Bildet ble funnet i samlingen etter Poppe, som ble oppdaget av regissørsønnen Erik. FOTO: PRIVAT Vis mer

Se tidligere upubliserte bilder fra «Star Wars»-innspillingen i Norge

Funnet av filmskaper Erik Poppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Filtermagasin.no): «Star Wars»-produksjonen i Norge vinteren 1979 er veldokumentert.

Blant annet har statister som Tom Egeland og Arve Juritzen fortalt om sine opplevelser på settet, og førstnevnte har også sagt at han har skrevet flere autografer for sine få sekunder på lerretet i 1980 enn for sine mange krimbøker.

Men fremdeles er det ufortalte historier fra Finse-innspillingen. Noen år etter at faren hans døde i 2004 ryddet filmskaper Erik Poppe («Schpaa», «Tusen ganger god natt») i noen gamle pappesker i kjelleren.

Der kom han over en ganske spesiell skatt.


Boblejakkens oppfinner Det signerte bildet øverst er tatt under «Empire Strikes Back»-produksjonen, og er signert av skuespillerne Mark Hamill og Carrie Fisher. Der står det klart og tydelig:

- Takk for å ha holdt oss varme og glade!

<strong>I AKSJON:</strong> Mark Hamill som Luke Skywalker &mdash; fra innspillingen av «Empire Strikes Back». Se flere bilder på Filter. FOTO: PER FRØLICH POPPE
I AKSJON: Mark Hamill som Luke Skywalker — fra innspillingen av «Empire Strikes Back». Se flere bilder på Filter. FOTO: PER FRØLICH POPPE Vis mer

Erik Poppes far, Per Frølich Poppe, var mannen bak klesmerket Ski Peer - som lagde jakkene til produksjonen. Han fikk oppdraget på slutten av 1970-tallet, etter å ha vært en prominent figur i norsk klesindustri i en årrekke. Blant annet hadde han laget OL-kolleksjonen til Grenoble i 1968, og flere plagg til kongefamilien.

Per Frølich Poppe var altså en perfekt mann for å holde «Star Wars»-stjernene varme på Finse.

- Jeg tør ikke si at han var boblejakkas sanne far, men han regnes i hvert fall av kunstindustrimuseet som han som oppdaget boblejakka, forteller Erik Poppe til Filter.


Ettertraktet for samlere Jakkene - og jakkemerket - som faren produserte er blitt et yndet samlerobjekt for «Star Wars»-samlere over hele verden.

Ifølge garderobeansvarlig Tom Nicholls ble det laget cirka 20 jakker til skuespillerne. Harrison Fords jakke ble blant annet solgt via auksjonshuset Christies for over 30 000 kroner i 2002 — omtrent tre ganger mer enn det de hadde ventet seg.

- Vi blir jo stolte av at det dukker opp igjen, sier Poppe.

<strong>SVÆRT APPARAT:</strong> Omtrent fem ganger så mange norske filmarbeidere var i aksjon som det normalt var på en norsk spillefilm i 1979. Se flere bilder på Filter. FOTO: PER FRØLICH POPPE.
SVÆRT APPARAT: Omtrent fem ganger så mange norske filmarbeidere var i aksjon som det normalt var på en norsk spillefilm i 1979. Se flere bilder på Filter. FOTO: PER FRØLICH POPPE. Vis mer

- Han var så tidlig ute med så mye, han representerer en generasjon innen norsk design som på mange måter får sin renessanse først nå. Han hadde likt dette, han hadde syns det var kjempegøy.

Frastjålet jakke På noen av bildene som Frølich Poppe har tatt kan vi også se at flere av settarbeiderne har på seg disse jakkene.
På et av bildene er navneskiltet til Christian Berrum synlig Han har vært grip, lystekniker og altmuligmann på flere filmer siden 80-tallet, og driver i dag et filmutstyrsfirma.

Forholdene var store i forhold til norske produksjoner på denne tiden, 27 godsvogner med utstyr kom til Finse.

- Vi var vel cirka 100 på staben da first unit var der. På norske produksjoner var vi normalt 15 til 20, kanskje. I Norge ville det ha vært to-tre snekkere og malere, og alle ville ha fått navnet sitt på rulleteksten. Det ble sagt at det var 100 snekkere og malere i Storbritannia, men ingen av dem ble kreditert på rulleteksten til «Star Wars», forklarer Berrum.

- Det var en interessant og lærerik opplevelse. Personlig syns jeg «Star Wars» er drepende kjedelig og hadde ingen forhåpninger om at det skulle bli noe stort.

Til dere som er interessert i jakka: beklager — Berrum ble frastjålet den like etter at produksjonen var over.

<strong>NORSK STAB:</strong> Christian Berrum (tv.) var med under innspillingen av «Empire Strikes Back». Se flere bilder på Filter. FOTO: PER FRØLICH POPPE
NORSK STAB: Christian Berrum (tv.) var med under innspillingen av «Empire Strikes Back». Se flere bilder på Filter. FOTO: PER FRØLICH POPPE Vis mer

- Jeg tror dog ikke at det var en «Star Wars»-fan som stod bak tyveriet, sier han.


Tilbake til Hoth? Innspillingen på Finse var preget av sterk kulde, men det forhindrer ikke fans fra å reise opp dit jevnlig. Hvert år er det samlinger med en turistguide fra hotellet som viser rundt på stedene de spilte inn når vinterstormen ikke tvang dem innendørs - og de måtte filme ut panoramavinduet.

Produsent Gary Kurtz forklarte nylig om innspillingen i et intervju med Mashable:

- Jeg tror aldri jeg har vært på location noensinne der en lokal beboer ikke har kommet til meg og sagt: «Du skulle ha vært her i fjor, da var været mye bedre».

Nå går dessuten ryktene om at Hoth - planeten Finse skulle forestille - også er med i de nye filmene. Ryktet oppstod da selveste Roger Moore besøkte filmsettet i London, og rapporterte om islagte strøk.

Hvorvidt det faktisk er Hoth det er snakk om er fremdeles ikke sikkert, men det er ingenting som tyder på en tilbakekomst for «Star Wars»-crewet til Norge og Finse. Det er synd, syns Erik Poppe, som ivrer for insentivordning for utenlandske produksjoner.

- Oslo by har ikke så mye å by på, men vi har noen spektakulære områder i dette landet her, som få kan matche oss på og som mange vil filme i, sier han.

- Nordmenn kan matche enhver stab i Europa. Det som gjenstår er at prisnivået og lønningsnivået er høyt. Og det er dette insentivnivået kan hjelpe på.


Legendarisk kafé Når det gjelder Per Frølich Poppe sluttet ikke hans arbeid for underholdningsbransjen med «Star Wars»-oppdraget. Da han var i 60-årene bestemte han seg for å realisere en gammel drøm om å starte en kafé, som ble Café Frölich.

Gjennom flere år var kafeen vertskap for NRK-programmet «Gjester hos Frölich» på radio og etter hvert også tv.

Kafeen ble et viktig sted for unge underholdningsartister å vise seg fram, og her debuterte blant annet Linn Skåber, Lompelandslaget, Åsleik Engmark, og Thomas Giertsen.

- Han levde to liv, først som designer, så som kafévert, sier Erik Poppe.

- Jeg vet at han laget klær for flere produksjoner, men ikke hvem — det er iallfall ingenting i nærheten av «Star Wars». 

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer