KOMMENTARER

Se til Canada

Trudeau gir håp til progressive krefter.

HÅP: Canadas statsminister, Justin Trudeau, ønsker syriske flyktninger velkommen. Foto: Denette Nathan
HÅP: Canadas statsminister, Justin Trudeau, ønsker syriske flyktninger velkommen. Foto: Denette Nathan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Politikere har, ofte med rette, et dårlig rykte. Enten de er grå administratorer som forsvarer status quo eller de får fram det verste i oss ved å spille på frykten og usikkerheten vi opplever i møte med de fremmede, slik Donald Trump gjør med hell.

Men en gang iblant kommer det noen og blåser liv i oss. En som gir oss håp om at politikken kan brukes til å gjøre verden til et bedre sted. En som har visjoner, utover å gripe makten og flikke litt her og litt der. Noen som ikke først og fremst bryr seg om meningsmålingene, men som gjør det rette.

Justin Trudeau er en slik person. Han har dannet en ny progressiv, sosialliberal regjering i Canada. Han lar ikke populistene være alene om å spille på våre følelser. Han forstår at symboler og navn betyr noe.

«Det er 2015», var det kontante svaret han ga på spørsmålet om hvorfor hans regjering består av like mange kvinner og menn. Mangfoldet gjelder ikke bare kjønn. Det er tross alt 2015.

Én minister er blind og ministeren for sport og folk med funksjonshemning, er en idrettsutøver som har deltatt i paralympiske leker. Statsråden for demokratiske institusjoner flyktet fra Taliban til Canada som 11-åring. Tre statsråder er sikher og to er urinnvånere.

Vitenskapsministeren er selvfølgelig en kvinnelig nobelprisvinnende forsker.

Ministrenes poster forteller også om framskrittet. Det heter ikke klima- og miljøminister, men minister for miljø og klimaendring. Innvandringsministeren gleder seg ikke til å kaste ut asylsøkere, slik vår gjør.

Ministeren for innvandring, statsborgerskap og flyktninger fikk derimot gleden av å invitere 25 000 kvoteflyktninger til landet. Folk verden over ble rørt til tårer da Trudeau personlig tok imot de første syriske flyktningene på flyplassen og emneknaggen #WelcomeToCanada trendet på Twitter.

I første rekke inviteres kvinner, barn, homofile, lesbiske og transpersoner. Det er de som trenger hjelpen mest. Canada gir håp om at den multikulturelle drømmen kan forbli en realitet i ei tid da motsetningene tilspisser seg.

Trudeau vil være på lag med framtida. Og det får han til. Her i Norge bør vi spesielt merke oss Canadas linje i ruspolitikken, et felt der hele det politiske establishment her hjemme står og stamper i forfeila og dødelig forbudspolitikk.

Trudeau vil legalisere og regulere cannabis, slik vi gjør med alkohol. Grunnen er bl.a. at regulering vil gjøre det enklere å unngå rusbruk blant unge. Det handler om helse og sikkerhet, forteller han.

Det gir håp fram mot UNGASS, FN-møte i april, hvor verdens land skal diskutere en ny global ruspolitikk.

Obama har sviktet. Heldigvis har liberale og progressive krefter funnet en ny ledestjerne i Justin Trudeau.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer