Se til Sverige

KLIMA: 20 prosent klimakutt - svenskene kan. Kan vi?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORGE SKAL REDUSERE utslippet av klimagasser med 20 prosent innen 2020, erklærte miljøvernministeren i forrige uke. Det er det samme målet som EU allerede har satt seg. Sverige er på vei til å nå dette målet, men her i Norge står vi overfor tre hovedutfordringer: 1) I 2020 vil det fortsatt være store utslipp fra norsk sokkel. 2) En stor og voksende andel av utslippene kommer fra veisektoren. 3) Våre valg av energiløsninger har stor betydning for framtidige utslipp.

I NORGE ER DET en kombinasjon av sterke økonomiske drivkrefter og politiske interesser som har gitt den sterke økningen i klimagassutslippene. I klimapolitikken tar vi ofte den forventede utslippsutviklingen som gitt. Vi glemmer fort beslutningene, rammebetingelsene og investeringsprogrammene som øker utslippene. Ofte er de beste klimatiltakene det vi lar være å gjøre. Hvis også Norge skal nå 20 prosent-målet er det nødvendig med klimavirkemidler som dekker alle målgrupper og utslippskilder.

HOVEDFORSKJELLEN mellom Norge og Sveriges klimagassutslipp skyldes for en stor grad at utvinning av våre store forekomster av olje og gass står for en fjerdedel av de norske utslippene i 2004. Veksten av utslippene fra oljeutvinning er nesten doblet siden 1990 og bidrar, sammen med veksten i veitrafikken, til den sterke veksten. I 2020 vil utslippene fra sokkelen på rundt 10 millioner tonn CO2 fremdeles være betydelig. Dette tilsvarer en vekst ca 30 prosent fra olje- og gassutvinningen fra 1990 til 2020. Det er derfor vanskelig å se for seg en reduksjon på 20 prosent av Norges totale utslipp uten en omfattende elektrifisering av sokkelen med kraft fra land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer