Se trailerne til kveldens Oscar-favoritter

«The Artist», «My Week With Marilyn», «Jernkvinnen» og «Barnepiken» er alle favorittstemplet.

(Dagbladet): Det er for 84. gang i historien de gylne statuettene deles ut til skuespillere, manusforfattere, regissører og andre dyktige filmmakere når Oscar-utdelingen finner sted i Kodak Theatre, Los Angeles, i kveld.

Tradisjonen tro har tiden siden nominasjonslista ble offentliggjort vært fylt med spekulasjoner og forventninger til hvem som kan ta med seg én av de anerkjente prisene i år.

- Tror på «The Artist» Også norske filmeksperter har deltatt i gjetteleken, og synset rundt hvilke navn og filmtitler de tror ropes opp fra scenen i kveld.

- Vi er kommet dit at alle blir rystet om denne prisen ikke går til «The Artist», sier filmanmelder i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad, og referer til «Årets best film».

«Filmbonanza»-programleder Vegard Larsen og direktør i Norsk filministitutt, Nina Refseth, er enige: De har troen på «The Artist» hva «Årets beste film» gjelder.

Kjemper om samme pris Også favorittstemplede Meryl Streep, som er nominert for sin rolletolkning av Margaret Thatcher i suksessfilmen «Jernkvinnen», er en hyppig gjenganger hos filmekspertene.

Det samme gjelder filmen «Barnepiken» og «My Week With Marilyn», filmer fra 2011 som begge har resultert i flere Oscar-nominasjoner.

Felles for de to filmene er at hovedrolleinnnehaverne, Viola Davis og Michelle Williams, i likhet med Streep er med i kampen om å bli utropt til beste kvinnelige skuespiller.

«The Artist» Handlingen er satt til året 1927, og betegnes som en hyllest til filmindustrien i Hollywood på 1920-tallet.

Talefilmen er i ferd med å gjøre sitt inntog for alvor, men stumfilmstjernen George Valentin (Jean Dujardin) nekter å tro at det kan utrydde hans sjanger. Helt hans vei går det nok ikke.

Valentin treffer danseren Peppy Miller (Bérénice Bejo), og alt ligger til rette for en kjærlighetsfylt affære i den franskproduserte filmen.

Så langt har «The Artist» vunnet hele sju Bafta-priser, og tre Golden Globes. Om det blir Oscar-pris til filmen, avsløres i kveld.

«Jerkvinnen» Meryl Streep portretterer Storbritannias første, og foreløpig eneste, kvinnelige statsminister, Margaret Thatcher.

Filmen viser Thatchers vei mot toppen, og legger vekt på prisen hun måtte betale for å oppnå det hun ønsket.

«Jernkvinnen» har blitt tildelt blant annet to Bafta-priser, og Meryl Streep er blant favorittene til å vinne kategorien «beste kvinnelige skuespiller» i kveld.

Streep, som fra før har to Oscar-statuetter på peishylla, har uttalt at hun ikke har særlig behov for ytterligere én av de anerkjente prisene. Favoritten hennes er nemlig en annen.

«Barnepiken» Det er Viola Davis, hovedrolleinnehaver i «Barnepiken», Streep unner Oscar-prisen.

Davis spiller den opprørske hushjelpen Aibileen Clark i den kritikerroste filmen.

Handlingen finner sted i Mississippi på 60-tallet. To hushjelper lar seg overtale av en ung journalistspire til å dele deres historier om hvordan livet som hushjelp for rikmannsfamilier egentlig er i den lille byen Jackson.

Filmen er basert på boka «The Help», skrevet av Kathryn Stockett, én av fjorårets mest omtalte bøker.

«My Week With Marilyn» Har du noen gang lurt på hvordan én uke i sexsymbolet Marilyn Monroes liv muligens kan ha vært?

Monroe (Michelle Williams) er på bryllupsreise i England, samtidig som hun spiller inn filmen «The Prince and the Showgirl».

Når hennes nye ektemann blir nødt til å reise bort en uke, finner hun tonen med den unge assistenten Colin Clark (Eddie Redmayne).

Den britiske filmen viser en uke av frøken Monroes liv, der hun kommer seg bort fra Hollywood-livets kjas og mas, og oppdager nye gleder ved livet.

Følg kveldens Oscar-utdeling direkte på Dagbladet.no.