Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Se TV på mobil, MP3 eller GPS

I morgen lanserer NRK, TV 2 og MTG Norges nye sendenett for Mini-TV.

TV PÅ MOBILEN: NRK demonstrerte i 2006 mobil-TV via DAB-nettet på Tyholt i Trondheim. 
Foto Gorm Kallestad / SCANPIX
TV PÅ MOBILEN: NRK demonstrerte i 2006 mobil-TV via DAB-nettet på Tyholt i Trondheim. Foto Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet.no):  Nå trenger du ikke lenger å stresse hjem fra stranda for å se Dagsrevyen. Du kan bare slå på mobilen og helt gratis ta inn sendingen direkte, hvor du enn måtte befinne deg.

Det er i hvert fall slik NRK, TV 2 og MTG ser for seg den ikke så altfor fjerne framtida.
 
I vinter fikk de tre selskapene konsesjon for å sende TV i det såkalte DMB-nettet. Nå er senderne på plass i Oslo-området slik at rundt én million nordmenn kan benytte seg av tilbudet.
 
I første omgang kan du ta inn seks av medieselskapenes norske TV-kanaler på mobilen, GPSen i bilen, MP3 eller USB-pinner for datamaskiner.

- Vanlig i Østen
I morgen lanseres tilbudet som er døpt Mini-TV på en pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo.

- Et historisk øyeblikk, mener Gunnar Garfors, daglig leder i det nye selskapet som driver tilbudet, Norges mobil-TV.

Han forteller at denne fleksible måten å se TV på har vokst seg stort i Østen, mens det er helt i startgropa i Europa.

- I Sør-Korea finner du nesten ikke ei drosje som ikke tar inn TV via GPSen. Og sjåførene ser gjerne TV mens de kjører, sier Garfors
.

Det er selvsagt en hake ved prøveprosjektet, for har du ikke en TV-vennlig GPS, mobil eller MP3 som støtter DMB-nettet blir det lite TV-titting.

- Det er allerede noe slikt utstyr på markedet, men vi forventer at prisene vil synke og utvalget øke i løpet av året, sier Garfors. Han forsikrer at det ikke vil bli krevd inn NRK-lisens på utstyret.

Flere teleselskaper tilbyr i dag TV som streaming via Internett, men her må du betale sendekostnadene selv. Mini-TV vil imidlertid være gratis, selv om ambisjonen for TV 2 og MTG på sikt er å tjene penger på tilbudet.

- Lanserer vi ikke dette gratis, blir det ikke en suksess, sier Garfors.

- Er Mini TV-virkelig noe folk ønsker?

- Vi har undersøkelser som sier at mellom 42 og 48 prosent ønsker å se TV på denne måten. Og vi tror at dette tallet vil stige når folk blir klar over hva dette er, sier Garfors.

Viss skepsis
TV- og radiosjef i mediebyrået MediaCom, Jakob Schjerven, uttrykker en viss skepsis til det nye prosjektet. Han mener suksess er avhengig av flere ting enn at TV-tilbudet er gratis.

- Jeg trenger ikke enda en dings i tillegg til min mobil og MP3. Det orker jeg rett og slett ikke, så det vil være avgjørende å få på plass TV-mottakere som er integrert i andre mobile enheter, sier Schjerven.

I tillegg mener han TV-kanalene ikke må glemme at det viktigste er hva de sender, ikke når de sender det.

- Suksessen vil avhenge av at jeg kan se hva jeg vil, når jeg vil og hvor jeg vil. Tidspunktet jeg normalt ville tatt opp en slik mottaker for å se TV vil sjelden være primetime, og da sendes det stort sett uinteressante programmer for meg. Folk er nødt til å kunne velge hva de vil se, ikke bare når og hvor de vil se det. Hvis TV-kanalene måler suksessen etter bare å ha tilbudt det vanlige sendeskjemaet, vil de garantert tryne på hoppkanten, sier Schjerven. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media