Se «UP» for R.E.M.

STOCKHOLM (Dagbladet): R.E.M. på en intimscene for 500 utvalgte: det ble en konsert de fleste fans ville drept for å oppleve.

Det som skulle bli en times direktesendt konsert i svensk og norsk P3 - pluss sørafrikansk radio - i anledning utgivelsen av bandets ellevte album «Up», ble en to timer lang opptur.

_Oh shit. Jeg glemmer helt tida. Tror jeg har radiolyttere med meg, men vi er jo forlengst tatt av lufta, sa Michael Stipe etter 90 minutter.

Men Stipe, Peter Buck og Mike Mills gikk av scenen av den grunn. Sammen med Joey Waronker, som har overtatt trommene etter Bill Berry, avsluttet de klubbkonserten med Iggy Pops «Passenger».

Ikke rart vi følte oss som priviligerte passasjer: R.E.M. har det siste tiåret spilt for publikumsantall på 10-20000.

R.E.M. åpnet offensivt med deres største hit, «Loosing My Religion» og friskt med «Lotus» og «New Test Leper». Men så ramlet det litt sammen. Det virket som om bandet var pålagt å spille for spesielt de inviterte. For det gnistret ikke. Dessuten var lyden hard og hul og Stipes stemme manglet noe av sin skjøre melankolske, briljans.

Da det nærmet seg en time, og bandet hadde spilt mye nedtonet musikk fra «Up», skjedde det noe; med klassikeren «South Sentral Rain» og den ferske «Walk Unafraid» - begge med høyt tempo og fuzzgitarer.

R.E.M. fikk gnisten tilbake og ga beng i akustikken i den overbygde, gamle patioen. Stipes spastiske gestikulering ble intensivert mens han filosoferte lenge over koalabjørnes overlegenhet (???), til stor munterhet fra et entusiastisk og dannet publikum.

Bandet bød bl.a på «Country Feedback» og «Man on the Moon», og temperaturen steg. Stipe og Mills balanserte på monitorene og hadde det garantert like fantastisk som oss.