Se Vigdis Hjorth feie alle andre høytlesere av banen

Eksklusivt bokbad på hotellrommet.

(Dagbladet): - Jeg har oppdaget at hvis jeg reagerer med umiddelbar antipati mot et menneske, er det uten unntak en som ligner på meg selv, eller på noen sider ved meg som jeg har et ambivalent forhold til, sier Vigdis Hjorth og gjør stemmen en oktav høyere og mer hektisk:

- Ååh, se hun står der borte og gjør seg til, forsøker å virke interessant, fy faen, så usympatisk!

- Også er det meg!

Det er etter å ha lest høyt fra sin siste bok, «Et norsk hus», under et minibokbad i regi av Dagbladet på Lillehammer, at hun kommer med innrømmelsen.

Angst på festival
Vigdis Hjorth var ukas tredje gjest på Rom 316 på Hotel Breiseth under litteraturfestivalen denne uka, der Dagbladets Tom Stalsberg holdt sine årlige bokbad. Tidligere i uka har både Kjartan Fløgstad, Tine J. Sir og Ingvar Ambjørnsen blitt intervjuet i sofaen i Stalsbergs suite, mens publikum tok plass i vinduskarmen, på gulvet og i senga.

Denne gangen også med taffelmusikk som pauseinnslag — Stein Berge Svendsen spilte Simon & Garfunkels «The Boxer» - til ære for Hjorths hund Emma Hjorth, som deltok i bokbadet.

- Jeg er så vant til å sitte alene og skrive, så når jeg plutselig skal ut i verden og delta på festivaler som dette, er det en viss nervøsitet knyttet til det. Jeg har aldri hatt en vanlig jobb og utviklet en sånn kommunikasjonsform som jeg ser for meg at andre har, en blanding av det å være privat og å ha litt avstand. Jeg behersker ikke det så godt, og det er utfordrende på festivaler. Derfor sier jeg ja til å delta på mest mulig, så jeg er mye opptatt, også tar jeg med meg hunden, slik at jeg kan si at jeg må gå og lufte den, fortalte hun tilhørerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg må finne måter å håndtere det på, uten at jeg får så mye angst. Neste gang får jeg vel ta med barna eller noe, spøkte hun.

Polske leieboere
Hun prater fort og mye, men aldri så fort og mye som når hun leser fra den nevnte boka, med imponerende innlevelse.

• Se klipp fra seansen øverst i saken, der hun leser et avsnitt om billedkunstneren Alma og hennes voldsomme raseriutbrudd overfor sine polske leieboere.

- Jeg hadde en lignende opplevelse selv, der jeg reagerte så sterkt overfor mine leieboere, og jeg tenkte: Hva er dette? sier hun, og forklarer altså at hun først og fremst reagerer slik overfor folk som minner henne om henne selv.

Knausgård-debatten
Bokbader Stalsberg kom også innpå de siste ukene debatt rundt Karl Ove Knausgård og den svenske litteraturprofessoren Ebba Witt-Brattström, som har anklaget ham for «litterær pedofili» i bøkene sine — og dessuten kritisert uttalelsen hans om at alle menn som møter en kvinne, lurer på hvordan hun er å ligge med. Hjorth er blant flere norske forfattere som har rykket ut til Knausgårds forsvar.

- Nå har det gått så langt at en venn av meg sa at hver gang han ser en kvinne, så tenker han på Knausgård, sa Hjorth.

Men hun sier seg uenig i Witt-Brattströms kritikk av bøkene hans.

- Det går ikke an å problematisere noe som skjer i en roman. Hvis noe eksisterer som et samfunnsproblem, må vi være glade for at det tilflyter litteraturen.