Joshua French på «Lindmo»

Seerklager etter French-intervjuet på «Lindmo»

Kringkastingsrådet har fått inn flere klager som omhandler Joshua French sitt besøk på «Lindmo».

KONTROVERSIELL: Kringkastingsrådet har fått inn klager etter at Joshua French gjestet NRK-talkshowet «Lindmo» sist fredag. Bildet er fra da Dagbladet møtte French i desember. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KONTROVERSIELL: Kringkastingsrådet har fått inn klager etter at Joshua French gjestet NRK-talkshowet «Lindmo» sist fredag. Bildet er fra da Dagbladet møtte French i desember. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag gjestet Joshua French programmet «Lindmo» på NRK. Det har ført til reaksjoner. Blant annet vurderte rockeartisten Erlend Ropstad å avlyse sin opptreden i programmet på grunn av den kontroversielle gjesten.

- Jeg fikk vite veldig seint at de hadde tenkt å ha med Joshua French i programmet. Da ble jeg ganske sint, for å være helt ærlig, sier Ropstad til Fædrelandsvennen, som først omtalte saken.

Etter at artisten reagerte, snudde NRK om hele sendingen, slik at intervjuet med French ble lagt først, og intervjuet og musikkinnslaget med Ropstad kom til slutt.

Splittede seere

Ropstad er ikke den eneste som har reagert. Ifølge rådssekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet er det hittil kommet inn omtrent 12 klager på French-besøket.

Mens omtrent ti av disse klagene gikk på at French var gjest, mente et par av klagerne at French ble behandlet for kritisk.

Dagbladet har forsøkt å nå Joshua French' advokat, Hans Marius Graasvold, for en kommentar, men har ikke fått svar.

Også hos Lindmos redaksjon har de fått henvendelser fra klagere med ulikt syn på French-besøket.

- Det har kommet mange tilbakemeldinger. Mange mener at vi ikke burde hatt ham med i det hele tatt, andre mener at vi var for harde med ham, noen at vi var for milde. Vi har fått hele spektret, sier prosjektleder Vivi Stenberg til Dagbladet.

Dagbladet har tatt kontakt med de tre andre deltakerne som var med i programmet der Joshua French var gjest, nemlig skuespillerne Axel Bøyum og Emma Bones fra «Heimebane» og NRK-programleder Linda Eide.

Kommunikasjonsansvarlig Nan Kristin Myhre i NRK sier verken Bøyum eller Bones kommer til å uttale seg i saken. Heller ikke Linda Eide ønsker å uttale seg.

- Jeg fikk vite at han skulle være med. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Linda Eide til Dagbladet.

NRK opplyser om at 771 000 så på programmet, noe som gir en seerandel på 52,5 prosent.

- Kontroversiell person

Sykepleier og artist Marthe Valle var gjest på «Lindmo» uka før French, for å snakke om arbeidet sitt i flyktningleiren Moria på den greske øya Lesbos.

GJESTET LINDMO: Marthe Valle gjestet «Lindmo» uka før French. Her fra 2014. Foto: NTB scanpix
GJESTET LINDMO: Marthe Valle gjestet «Lindmo» uka før French. Her fra 2014. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun er usikker på hvordan hun hadde reagert hvis hun ble invitert til samme program som French.

- Med tanke på at han er en såpass kontroversiell person, og måten han har håndtert historien sin etter at han kom tilbake til Norge, tenker jeg det er veldig naturlig å informere andre gjester, så de har anledning til å ta en avgjørelse om det er riktig for dem å delta, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker at hun ikke har sett «Lindmo»-intervjuet med French.

- Ville vært unaturlig

- Sett bort ifra flyktningtematikken, hadde det fortsatt vært problematisk for deg, hvis du deltok bare i kraft av å være artist?

- Ja, det tror jeg at det hadde vært. Jeg er veldig usikker på hva jeg hadde valgt å gjøre med det, sier hun, og legger til:

- Men jeg tror jeg hadde tenkt som Ropstad, at det hadde vært veldig unaturlig å være det musikkinnslaget som skulle overta etter et intervju med Joshua French, sier hun.

Valle synes imidlertid det er vanskelig å svare på om hun hadde ønsket å løse det på samme måte som Ropstad.

- Jeg hadde måttet bruke mer tid på å vurdere det. Jeg har full respekt for at Ropstad sa ifra, og at han var med på å påvirke så det ble som det ble, sier hun.

Selv mener hun det er en utfordring i tida å holde balanse mellom dialog og ytringsfrihet, slik at ulike stemmer slipper til.

- Det kokes ned til rene verdispørsmål om hva man skal stå inne for og ikke. Det er en ekstremt vanskelig balansegang, som jeg føler jeg er oppi hele tida, sier hun.

HVEM SKJØT: Tobias Santelmann og Aksel Hennie gjester «Lindmo» på NRK, hvor de forteller om filmen «Mordene i Kongo». Video: NRK Vis mer

- Midt i lørdagskosen

Det er spørsmål uten enkle svar, mener Valle. Hun mener Joshua French, med historien som han har, er et eksempel på et slikt spørsmål om hvilke format man skal velge å slippe til.

- Jeg synes måten han har valgt å fortelle historien sin på, i en kommersialisert virksomhet, når bakteppet for historien er så alvorlig og brutalt, er problematisk, sier hun, og fortsetter:

- Da er det også problematisk når han blir invitert i et program midt i lørdagskosen. Det er også med på å opprettholde hans kommersielle verdi.

- Legitimerer det ham?

- På mange måter gjør det det. Men på andre siden har vi retten hans til å slippe til, når han har vært et så stor del av mediebildet i ti år. Det er en vanskelig balansegang.

NRK ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Rett før nyttår hadde Dagbladet et større intervju med French i Magasinet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer