Seerne griller demokratenes presidentkandidater i kveld

Ved midnatt norsk tid skriver YouTube og CNN mediehistorie. Da skal demokratenes presidentkandidater få bryne seg på folkets egne spørsmål.

(Dagbladet.no): - Hva kan ungdom i USA gjøre i dag for å reversere verdens miljøødeleggelser?

- Gi meg én god grunn til at dere ikke støtter homofile ekteskap!Det er bare to av rundt 3000 spørsmål som YouTube og CNN har fått inn i sin kampanje der seerne selv stiller spørsmål til USAs presidentkandidater.

Ut av spill

20-30 spørsmål vil i kveld bli stilt demokratenes kandidater i en debatt som skal vare i to timer. CNNs Anderson Cooper fungerer som programleder, eller moderator, og vil også stille oppfølgingsspørsmål til kandidatene.

- Jeg er der på vegne av alle de som ikke kan være der selv, men som er til stede på video. Min jobb er å sørge for at de får svar - ordentlige svar - på sine spørsmål, sier Cooper til Wired.com.

Han håper seernes spørsmål vil sette demokratenes kandidater ut av spill.

Cooper har valgt ut spørsmålene sammen med blant annet CNNs seniorvisepresident David Bohrman og kanalens politiske redaktør Sam Feist. De er fornøyd med mengden spørsmål og kvaliteten på dem, og mener noen absolutt vil ta politikerne ut av sine vante omgivelser.

- Det er spørsmål her som vi, journalistene og massemediene, aldri ville tenkt på å stille i en presidentdebatt. Vi gjør dette for å se hvordan de som ønsker å bli president, tenker og håndterer temaer og spørsmål og folk som er utenfor deres trygges sfære, sier Bohrman.

- Spørsmålene forteller oss at folk ønsker å komme i kontakt med presidentkandidatene og se deres personlighet. Jeg tror det er det denne debatten gjør, den personifiserer problemstillingene og svarene på en måte journalister ikke klarer, sier Feist ifølge CNN.

Får kritikk

Spørsmålene har strømmet inn til YouTube og CNN, som 17. september følger opp med seergrilling av republikanernes kandidater.

- Dette er slik debatter ville ha vært gjennomført siden tidenes morgen, hvis teknologien hadde vært tilgjengelig, har CNNs USA-sjef Jon Klein tidligere uttalt om prosjektet.

Men det finnes også kritiske røster til prosjektet, blant annet bloggeren Joshua Levy. Han mener CNNs moderering av spørsmålene strider mot YouTubes brukergenererte natur:

- Hvis CNN har full redigeringskontroll over videoene som vises til kandidatene, forsvinner den såkalte brukergenererte innholdsrevolusjonen, skriver Levy og foreslår at YouTube-brukerne selv burde få velge ut spørsmål.

- Det er vårt demokrati, ikke deres, CNN. Det er behov for orden, men ikke kontroll, skriver tv-kritikeren Jeff Jarvis ifølge New York Times.

David Bohrman forsvarer avgjørelsen om at CNN må moderere spørsmålene med at det forhindrer prosjektet fra å bli et sirkus, samt kampanjer som kan manipulere utvelgelsesprosessen ved å gi mange tusen klikk til spørsmål de liker.

SE OGSÅ:

SEERNE STILLER SPØRSMÅL: I kveld skal demokratenes presidentkandidater svare på spørsmål som har blitt postet på <a href="http://youtube.com/debates">youtube.com/debates</A>.
HVA VIL DU SPØRRE OM? Miljøspørsmål, Irak, homofiles rettigheter og offentlig helse står på agendaen til de <a href="http://www.youtube.com/watch?v=LSzsRnssUC8">amerikanerne som har sendt inn spørsmål til presidentkandidatene</A>.