Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Seerne har blitt mer bevisste, så vi må passe på

NRK ble «frikjent», mens TVNorge og TV 2 fikk kritikk av Medietilsynet for produktplassering.

FÅR IKKE KRITIKK: NRK ble kritisert av Gunnar Bodahl-Johansen for at Cecilie Skog og Aleksander Gamme fikk bruke egne produkter i NRK-programmet «Drømmeturen». I dag ble de «frikjent» av Medietilsynet. Foto: NRK
FÅR IKKE KRITIKK: NRK ble kritisert av Gunnar Bodahl-Johansen for at Cecilie Skog og Aleksander Gamme fikk bruke egne produkter i NRK-programmet «Drømmeturen». I dag ble de «frikjent» av Medietilsynet. Foto: NRK Vis mer

Etter tips om produktplassering gjennomførte Medietilsynet kontroll av NRK-programmet «Drømmeturen». Rikskringkasteren ble «frikjent».

I programmet hvor Cecilie Skog og Aleksander Gamme er turledere for nordmenn i villmarken, ble statskanalen kritisert for at de to bruker klær og utstyr fra sine private sponsorer.

Produktplassering, som enklest sagt er kjøp av profilering i alt fra bøker og dataspill til musikkvideoer og TV-programmer, har vært lovlig i Norge siden 2013.

I en Dagbladet-artikkel i oktober kritiserte etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen NRK og «Drømmeturen». Han reagerte på at NRK tillot Skog og Gamme å bruke egne produkter.

- Det er ille nok, og slett ikke tillatt, med produktplassering i et NRK-program. Når det i tillegg er snakk om produkter som knyttes til programlederen, burde det ringt mange bjeller hos de involverte. Sånn kan vi rett og slett ikke ha det, sa Bodahl-Johansen.

NRK: - Gledelig NRK har hele tiden hevdet sin uskyld, og påpekte i oktober at paret Skog/Gamme ikke var programledere, men turledere. Samtidig sa prosjektleder for «Drømmeturen» Ingrid Langeland Olderbakk at redaksjonen hadde vært veldig opptatt av å unngå noe som kunne oppfattes som produktplassering.

Etter at Medietilsynet fredag «frikjenner» NRK, er Olderbakk lettet.

- Når de kommersielle TV-kanalene nå har produktplassering, så har vi vært veldig bevisst på det. Vi har tenkt mye på det underveis og vi er glade for at Medietilsynet mener at vi har gjort ting på riktig måte, sier hun til NTB.

Prosjektlederen forteller at verken NRK sentralt eller programmet har fått mye kritikk.

- Det var egentlig bare den ene Dagbladet-artikkel, hvor de hadde ringte til en professor i journalistikk. Seerne har ikke kritisert, sier hun.

Likevel økt oppmerksomhet Selv om NRK ikke får tilsynskritikk, forteller Langeland Olderbakk at de passer bedre på nå som produktplassering er lovlig blant de kommersielle.

- Ja, vi er bevisste i både opptak og redigering. I denne saken var det fint at Medietilsynet undersøkte det, slik at vi fikk tydelig slått fast at vi ikke har gjort noe galt.

I dag må all produktplassering merkes tydelig med en «P», som betyr at programmet inneholder produktplassering.

- Seerne har blitt mer bevisste, så vi må passe på. Samtidig må jeg si at vi er utrolig heldige og privilegerte som slipper produktplassering. Vi har en fantastisk hverdag slik sett, hvor vi slipper å konstruere situasjoner for å få et produkt fram i bildet, avslutter NRK-prosjektlederen.

TV 2 og TVNorge får kritikk Mens NRK unngår kritikk, kommer Medietilsynet med lett kritikk av både TV 2 og TVNorge. Begge de kommersielle TV-kanalene har produktplassering i flere av sine programmer, og ved flere tilfeller mener Medietilsynet at kanalene har forsømt seg.

Det er episoder av «Sinnasnekker'n» på TVNorge og «Farmen» og «Best av de beste» på TV 2 som tilsynet mener var utydelig merket. De to kanalene bryter ikke kringkastingsloven, noe som ville resultert i bøter, men de får kritikk.

- I de tilfellene Medietilsynet avdekket, var hvit tekst plassert på lys bakgrunn, noe som gjorde merkingen lite synlig. Vi har sendt TV 2 og TVNorge oppfordring om å merke bedre, sier rådgiver Lars Erik Krogsrud i Medietilsynet.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling