«Senkveld» på TV 2

Seersmell for «Senkveld»

Thomas og Harald har mistet over 200 000 seere siden sesongpremieren. TV-eksperter frykter for programmets framtid. 

SEERFLUKT: «Senkveld»-programlederne Thomas Numme (til venstre) og Harald Rønneberg sliter med å holde på seerne. I løpet av de fire sendingene de har hatt i høst har seertallene gradvis blitt lavere. Fredag nådde de et foreløpig bunnivå på 337 000 seere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SEERFLUKT: «Senkveld»-programlederne Thomas Numme (til venstre) og Harald Rønneberg sliter med å holde på seerne. I løpet av de fire sendingene de har hatt i høst har seertallene gradvis blitt lavere. Fredag nådde de et foreløpig bunnivå på 337 000 seere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 2. september var «Senkveld med Thomas og Harald» tilbake på TV 2 for første gang etter sommerferien.

Den gang samlet 539 000 nordmenn seg foran TV-skjermene. Tre uker senere er bildet et litt annet.

Seertall for «Senkveld» i høst

2. september: 539 000 seere

9. september: 516 000 seere

16. september: 440 000 seere

23. september: 337 000 seere

(Kilde: TV 2)

Fredag var det nemlig kun 337 000 seere som fulgte TV 2-programmet.

Det betyr at over 200 000 seere har falt fra siden premieren.

NRK-konkurrenten «Skavlan» hadde til sammenlikning 880 000 seere - deres høyeste seertall så langt i høst.

«Skavlan» ble avløst av den britiske dramaserien «Scott og Bailey» på NRK, som ble sett av 404 000 seere - også dette i samme tidsrom som Thomas og Harald ble sendt på TV 2.

Sterk Springsteen

da justin Bieber gjestet senkveld: Justin Bieber (21) gjestet Thomas Numme og Harald Rønnebergs «Senkveld» under sitt forrige Norges-besøk. 1 t og 37 min senere stormet han av scenen. Video: TV 2 Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

For tre uker siden sa Jarle Thalberg, forhandlingsdirektør i mediebyrågrupperingen GroupM, at det er et dårlig signal for TV 2 hvis «Senkveld» begynner å vike.

- Det har ikke TV 2 råd til nå som de allerede er inne i svært tøffe tider, sa Thalberg til Dagbladet den gang.

Da Thalberg i dag blir konfrontert med fredagens «Senkveld»-seertall beskriver han dem som «skremmende svake».

- Her har de rett og slett blitt banket litt av NRK, sier Thalberg til Dagbladet.

Han tror noe av forklaringen bak de svake tallene er at «Skavlan» hadde en veldig sterk sending, med gjester som Bruce Springsteen og Arianna Huffington.

Seertall for «Skavlan» i høst

9. september: 769 000 seere

16. september: 768 000 seere

23. september: 880 000 seere

(Kilde: NRK)

- Du kan se at seertallene til «Skavlan» går kraftig opp når Springsteen kommer på mot slutten av programmet. Her har seerne som normalt ville skiftet til «Senkveld» ikke gjort det, sier Thalberg, som beskriver fredagens «Senkveld»-tall som et skremmeskudd:

- Hvis dette fortsetter er det ikke bra for TV 2. Dette er et av kanalens store flaggskip.

Han tror at de labre seertallene kan være tegn på slitasje.

- Dette programmet trenger muligens en pause, eller må fornye seg kraftig. De gjør noen grep, men det blir kanskje litt enkle grep, tror Thalberg.

FREDAGSKONGEN: Fredrik Skavlans talkshow er helgas nest mest sette program, kun slått av NRK-kollegaene i «Nytt på nytt». Her med Mikael Persbrandt i studio tidligere denne måneden. Foto: Karin Törnblom / IBL / NTB Scanpix
FREDAGSKONGEN: Fredrik Skavlans talkshow er helgas nest mest sette program, kun slått av NRK-kollegaene i «Nytt på nytt». Her med Mikael Persbrandt i studio tidligere denne måneden. Foto: Karin Törnblom / IBL / NTB Scanpix Vis mer

- Begynner å gjøre vondt

Også Marianne Massaiu, broadcast-sjef i Mediacom, tror at «Senkveld»-konseptet begynner å bli slitent.

- På fredagskveldene skal TV 2 levere en halv million seere med sitt flaggskip. Det ser det ikke ut til at de skal klare med «Senkveld» denne sesongen, sier Massaiu til Dagbladet.

- Programmet har ligget rundt en halv million seere. Jeg har vel forventet at de skulle gå noe ned og kanskje stabilisere seg på 450 000 seere, men når de ramler ned mot 300 000 seere begynner det å gjøre vondt for TV 2 og deres markedsandeler.

Massaiu påpeker at «Skavlan», som både er et norsk-svensk samarbeid og denne sesongen har tilholdssted i New York, har tilgang på større stjerner enn sine konkurrenter i TV 2.

- Om det er det som er avgjørende vet jeg ikke, men NRK appellerer bredere på en fredagskveld, slår hun fast.

- Dramatisk fall

TV-sjef i mediebyrået Carat, Morten Wiberg, sier til Dagbladet at han er bekymret for framtiden til «Senkveld», og beskriver seertall-fallet som «dramatisk».

- Hva kan være årsaken?

- Det kan være at folk begynner å bli litt lei programmet, og at det begynner å miste litt av aktualiteten det har hatt, spekulerer Wiberg.

Han tror også at en lang sommer kan ha påvirket seertallene til «Senkveld» i negativ retning, da deres potensielle seere kan ha tilbrakt fredagskveldene utendørs framfor å sitte foran TV-skjermen:

- Publikummet til NRK er litt eldre. De er kanskje ikke like aktive, eller avhengige av været, spekulerer Wiberg.

Han tror TV 2 kommer til å vurdere programmets framtid.

- Et fredagsunderholdningsprogram på TV 2 skal historisk sett ha flere seere enn dette.

- Ikke godt nok

Ruben Solbakk Lisøy, broadcast director i RED Gruppen, tror at det vil gjøre vondt for TV 2 om «Senkveld»-utviklinga fortsetter i samme spor ut over høsten.

- Det er klart at dette ikke er godt nok for «Senkveld», som i en årrekke har vært et av de store essene i ermet til TV 2, sier Lisøy til Dagbladet.

Han tror årsakene til det voldsomme seerfallet kan være mange, men mener det er interessant at «Skavlan» holder på seertallene mens «Senkveld» mister andeler jevnt og trutt.

Lisøy tror samtidig at «Senkveld» kan ta seg opp igjen:

- Det er verdt å merke seg at denne fredagen var et solid fall fra de første episodene denne sesongen, så dette er ikke den nye normalen til programmet. Enda, legger han til.

TV 2: - Ikke fornøyde

TV 2s programdirektør Jarle Nakken erkjenner overfor Dagbladet at det var vanskelig å konkurrere mot Skavlans stjernegjest på fredag.

- Det er for tidlig å felle en dom over dette. Konkurransen mot Springsteen på NRK ble tøff, og denne fredagens «Senkveld»-tall er hverken vi eller redaksjonen fornøyde med, sier Nakken.

- Det jobbes kontinuerlig i alle ledd for å lage et underholdende og sterkt talkshow for seerne hver fredag på TV 2, slik det har vært gjort gjennom 12 år med «Senkveld».

Nakken sier videre at det er gledelig å se at nysatsingen «The Stream» øker fredag kveld, og at «Skal vi danse» styrkes på lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer