REAKSJONER: Gårsdagens Skavlan har skapt seerstorm etter at Fredrik Skavlans intervju med den svenske politikeren Jimmie Åkesson. Foto: NRK / Monkberry
REAKSJONER: Gårsdagens Skavlan har skapt seerstorm etter at Fredrik Skavlans intervju med den svenske politikeren Jimmie Åkesson. Foto: NRK / MonkberryVis mer

Seerstorm mot Skavlan etter omdiskutert intervju

- En politiker som Jimmie Åkesson må også få kritiske spørsmål, svarer NRK.

(Dagbladet): SVT har mottatt mange hundre henvendelser på sitt seerforum etter at intervjuet med Sverigedemokraternas (SD) partileder Jimmie Åkesson ble sendt i Norge og Sverige i går kveld.

Åkesson ble sykmeldt etter den svenske valgkampen i september, men varsler nå at han kommer tilbake.

Under intervjuet med Fredrik Skavlan fortalte han om fraværsperioden, før Skavlan begynte å stille flere kritiske spørsmål om det omstridte partiets politikk.

Han spurte blant annet om SD fortsatt vil gå inn for å felle enhver regjering som jobber for økt innvandring, og viste til ordbruk som «parasitter» og «jødesvin» fra personer tilknyttet partiet.

Mange reaksjoner Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde er blant dem som raser etter intervjuet.

- NRK har også fått en del reaksjoner, både negative og positive — fra begge land, opplyser kommunikasjonssjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i NRK til Dagbladet.

Over 2500 «liker» i skrivende stund Facebook-gruppa Boikott Skavlan, og reaksjonene på Twitter har også vært mange.

«#skavlan klarte å ødelegge eget program når han prøvde å innta rollen som en politisk journalist som skulle grille en politiker. Jeg følger ikke svensk politikk særlig tett, men det intervjuet på #skavlan var tett på, om ikke over grensen, for akseptabel journalistikk,» skriver en Twitter-bruker.

«For en usmakelig måte #skavlan møter mennesket på! Totalt mangel på den respekt han tilsynelatende etterspør hos Sverigedemokratene!» skriver en annen.

«Lavmål av #skavlan. Uansett politisk ståsted forventes en oppførsel noe over #mobbing.»

Hylles Men langt fra alle er negative til intervjuet.

«#skavlan får fornyet tillit som Skandinavias talkshowkonge. Kritisk, pågående, gravende. Mer!» skriver kommentator Joachim Lund i Aftenposten.

«Merkelig. Noen mener en partileder som er frisk nok til å delta på #skavlan også har rett til å være for syk til å svare på Skavlans spørsmål,» skriver Lars Øgegård i Norges Handikapforbund.

Arbeiderpartiets partisekretær og byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen, har også meldt seg på i debatten.

- Glitrende Fredrik Skavlan i praten med lederen av Sverige demokratene Jimmy Åkeson. Et lærerstykke i moderne kritisk journalistikk, skriver han på Facebook.

- Forberedt Hilde Ebeltoft-Skaugrud i NRK understreker at alle Skavlans gjester skal kjenne seg velkomne og respektert.

- Men en politiker som Jimmie Åkesson, leder for Sveriges tredje største parti, må også få kritiske spørsmål, der vårt mål var et godt og balansert intervju, sier hun.

- Jimmie Åkesson var klar over at intervjuet skulle handle om hans egen sykmelding og om Sverigedemokratenes politikk. Skavlan er et journalistisk basert program, alle Skavlans gjester er derfor også forberedt på kritiske spørsmål.