Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Seersuksessen «Karsten og Petra» er tilbake

- Jeg ante ikke at det skulle bli en så stor suksess og vare så lenge.

KARSTEN OG PETRA:  «Karsten og Petra på vinterferie» er den andre filmen om de to bestevennene, basert på Tor Åge Bringsværs popolære barnebøker. Her er hovedrolleinnehaverne Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen sammen med Janne Formoe som også medvirker i filmen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KARSTEN OG PETRA: «Karsten og Petra på vinterferie» er den andre filmen om de to bestevennene, basert på Tor Åge Bringsværs popolære barnebøker. Her er hovedrolleinnehaverne Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen sammen med Janne Formoe som også medvirker i filmen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På fredag er det premiere på den andre filmen om de to bestevennene Karsten og Petra, «Karsten og Petra på vinterferie», basert på Tor Åge Bringsværds populære barnebøker.

I hovedrollene finner man Nora Amundsen (7) og Elias Søvold Simonsen (7) som er nærmest som veteraner å regne etter å ha spilt i to filmer om venneparet, samt en tv-serie som ble sendt på NRK i fjor.

- Det gøyeste med å spille i filmene at vi er så gode venner og ikke krangler så mye og sånt, forteller Elias, og får Noras samtykke:

- Enig, og at vi hermer etter bøkene, det synes jeg er gøy, legger Nora til. De er begge enige om at de har blitt like gode venner som det Karsten og Petra er.

Stor suksess Janne Formoe (38) spiller Petras mor i både filmene og tv-serien. Hun har lest bøkene for sin datter Felicia (8) i mange år:

- Jeg synes «Karsten og Petra» er veldig hyggelige, trygge og fine barnebøker med gode historier. Da jeg sa ja til å være med ante jeg virkelig ikke at det skulle bli en så stor suksess og vare så lenge. Men nå kommer altså film nummer to og vi er godt i gang med flere, forteller Formoe til Dagbladet.

Den første filmen, som hadde premiere i februar i fjor, ble sett av 218 000 kinogjengere, mens tv-serien har slått NRKs tidligere rekorder for nett-tv med i snitt 1,2 millioner klikk per episode.

I mors fotspor Formoe, som selv startet med skuespill og teater da hun var ni år gammel, forteller at hun er imponert over hvor flinke Nora og Elias er.

- Det er så kjekt å jobbe med dem, og de har blitt skikkelig proffe. Jeg merker godt utviklingen, de var jo veldig små da de begynte, bare fem år.

I tillegg til denne filmen er det allerede planlagt to til - «Karsten og Petras jul», som kommer på kino i november, og «Karsten og Petra på safari». Sistnevnte skal spilles inn i Sør-Afrika over fem uker.

Formoes datter hadde en liten statistrolle i den første filmen om Karsten og Petra og snart blir hun igjen å se på lerretet med sin mor. Skuespilleren kan nemlig fortelle at dattera skal ha en rolle i «Karsten og Petra på safari», og er veldig stolt.

- Barn er ærligere Formoe har spilt i en rekke filmer, for både barn og voksne, og forteller at hun lærer mye av å spille mot barn:

- Forskjellen på å spille mot voksne og barn er det at barna er mer ærlige på at de er drittlei og slitne. Voksne kan jo også bli slitne, men de viser det ikke på samme måte. Barn blir jo av og til så lei at du plutselig kan stå der uten en motspiller når det er ditt bilde, så må man  kanskje spille mot en vegg eller noen andre. Det er jo en veldig fin og spennende erfaring å ta med seg, for det er jo litt vanskeligere å spille mot ingenting, forteller hun og fortsetter:

- Men samtidig er barna også veldig umiddelbare, ekte og ærlige, og det er noe jeg prøver å lære av. De bare gjør det, det er liksom ingen sak, de har så god fantasi at de bare bruker den.

Blir gjenkjent I filmen lærer Karsten og Petra seg å gå på ski, men hovedrolleinnehaverne forteller at de måtte late som om de var dårligere til å gå på ski enn de egentlig er:

- Vi er egentlig flinkere, sier Nora og Elias, og forteller at de måtte late som om de falt under innspillingen.

Med filmene og seriens popularitet følger også en stor fanskare, og de to 7-åringene sier at de ofte blir gjenkjent.

- Mange sier sånn «Petra, kan du komme hit», og da går jeg bort og sier at jeg heter Nora. Men noen spør også om de kan ta bilde med meg, forteller en kry Nora og legger til:

- Vi var på premieren og da ville mange ta bilder med Elias og meg.

Barndomsminner Janne Formoe har mange gode bokminner fra da hun selv var barn, og forteller at dersom hun kunne gjort film av en annen barnebok måtte det bli storfavoritten «Marikken» av Astrid Lindgren.

- Det var min favoritt og jeg lekte Marikken hele barndommen i skolegården. Jeg leste den for dattera mi nylig og satt og grein fordi jeg blir så rørt når Alma får danse med feieren på sosiotetsballet. Det er noe romantisk og fantastisk med Astrid Lindgrens univers, forteller Formoe.

BESTEVENNER: Nora Amundsen og Elias Søvold Simonsen forteller at de har blitt like gode venner som det Karsten og Petra er. Her sammen med Janne Formoe som spiller Noras mor i filmen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BESTEVENNER: Nora Amundsen og Elias Søvold Simonsen forteller at de har blitt like gode venner som det Karsten og Petra er. Her sammen med Janne Formoe som spiller Noras mor i filmen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Er det viktig for deg å videreføre bokopplevelsene du selv hadde i barndommen?

- Ja det synes jeg, men det er jo også veldig spennende med nye bøker. Nå holder vi for eksempel på med «Doktor Proktor». Men vi leser generelt veldig mye hjemme hos oss. Det å bli lest for hver kveld er noe jeg har vokst opp med og har tatt videre. Jeg synes egentlig den lesinga på senga er den beste tiden i døgnet, det er veldig fint og jeg tror det er bra for fantasien.

FAN Skuespiller Janne Formoe er stor fan av «Karsten og Petra», og har lest bøkene for sin åtte år gamle datter i lang tid. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FAN Skuespiller Janne Formoe er stor fan av «Karsten og Petra», og har lest bøkene for sin åtte år gamle datter i lang tid. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart