KOMMENTARER

Seier for Frankrikes «dannede høyre»

Den særdeles uventede seieren for François Fillon i første runde av primærvalget blant Republikanerne er en seier for Frankrikes «dannede høyre».

DEN UVENTEDE: «Stem etter deres overbevisninger», oppfordret tidligere statsminister François Fillon som knuste drømmen til sin tidligere sjef, Nicolas Sarkozy, om å bli president igjen. Nå er det Fillon som ligger best an til å vinne valget i april og mai neste år. Foto: Yann Korbi / ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix
DEN UVENTEDE: «Stem etter deres overbevisninger», oppfordret tidligere statsminister François Fillon som knuste drømmen til sin tidligere sjef, Nicolas Sarkozy, om å bli president igjen. Nå er det Fillon som ligger best an til å vinne valget i april og mai neste år. Foto: Yann Korbi / ABACAPRESS.COM / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere statsminister François Fillon er en vaskeekte, gammeldags, fransk konservativ. Han er en såkalt «god katolikk» fra en landsby nordvest i landet, hvor han levde i et «chateau» fra middelalderen sammen med si britiske kone og deres fem barn og der gikk inn i strøkets politiske liv. Nå er han valgt fra Paris til medlem av Nasjonalforsamlinga.

Med om lag 44 prosent av stemmene klarte Fillon nesten å vinne nominasjonen i første runde og bli president-kandidaten til Republikanerne (LR) i valget i april og mai neste år. Han vil nå møte borgermesteren i Bordeaux, Alain Juppé, i andre runde søndag 27. november. Juppé fikk drøyt 28 prosent oppslutning, mens tidligere president Nicolas Sarkozy ble slått ut med drøyt 20 prosent.

Dette er oppsiktsvekkende, ettersom Fillon helt til det siste lå langt bak Juppé og Sarkozy på meningsmålingene. Men Fillon gjorde det godt og ga et beroligende inntrykk i tre fjernsynsordskifter, mener analytikerne. Meningsmålerne, derimot, klør seg i hodet og gransker hvorfor de ikke fanget opp den sterke medvinden for Fillon. Meningsmålingene ga Fillon 8 prosent oppslutning i august, 12 prosent i oktober, 30 prosent sist fredag og han fikk søndag 44 prosent av stemmene!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer