Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Seier for sikkerheten

Klikk for ingress.

AVVÆPNER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AVVÆPNER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Meninger

Ett år og to måneder etter at politiet ble midlertidig bevæpnet, plasseres våpnene igjen tilbake i kjøretøyene. Såkalt «framskutt lagring», slik ordningen var før.

Dermed er vi endelig tilbake til en normalsituasjon, selv om Politidirektoratet (POD) gjerne ville avvikle bevæpningen allerede i november i fjor - rett før terrorangrepene i Paris. Da ble vedtaket trukket tilbake fordi situasjonen var «uavklart».

Det er ikke flertall på Stortinget for bevæpning av politiet. Hårek Elvenes (H), som er medlem av justikomiteen på Stortinget, uttrykker overfor NTB tilfredshet med avgjørelsen fordi «midlertidig bevæpning over en uforholdsmessig lang periode ville satt spørsmålet om permanent bevæpning på dagsorden».

Det kan det virke som det er nettopp det regjeringspartner Fremskrittspartiet har ønsket. Partiet har programfestet generell bevæpning. Justisminister Anders Anundsen sier han tar PODs avgjørelse til «etteretning», men understreker at regjeringen har satt ned et utvalg som skal vurdere den framtidige bevæpningsmodellen for politiet.

Professor ved Politihøgskolen Johannes Knutsson sier til Dagsavisen at han mener saken har vært utsatt for politisk spill.

«Det har vært en veldig spesiell situasjon i Norge, med en justisminister som har villet støtte fagforeningens krav om generell bevæpning. Hvilket grunnlag han hadde for å støtte det, undrer jeg meg over», sier han til avisa.

Tiden det har gått siden politiet ble bevæpnet, kan også telles på en annen måte: det er 20 vådeskudd siden. Det forteller i seg selv mye om den utrygge situasjonen væpnet politi skaper. Vi er enige med generalløytnant Robert Mood som i et innlegg her i avisa i fjor skrev at «som bidrag til samfunnssikkerhet og beredskap framstår (...) generell væpning mer som et skalkeskjul enn et relevant virkemiddel.»

Britisk politi, som etter alle solemerker jobber under vanskeligere forhold enn politiet her hjemme, har tviholdt på sin praksis med ikke å bære våpen. Årsaken er at bevæpning lettere fører til en eskalering i truende situasjoner.

I de hendelsene som har truet politiet i perioden den midlertidige bevæpningen har pågått, har bevæpningen dessuten ikke utgjort noen forskjell. At vi nå vender tilbake til tradisjonell, norsk praksis er en viktig seier for tryggheten i samfunnet. Særlig når vi har er justisminister som åpenbart ønsker det motsatte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media