Seier for talen

«Ytringsfriheten ble stadfestet i går. Den er darwinistisk.»

Politisk reklame kommer snart til en tv-skjerm nær deg. Da kan du se Siv Jensen, Jens Stoltenberg og Erna Solberg i digital oppløsning og tusenvis av farger.

De kommer til å prate om eldre, om velferd og om skole. I den rekkefølgen. Kanskje vil 80-tallslåta «Eye of the Tiger » lyde i bakgrunnen, mens statsministeren tråkker oppover bakkene bak Sognsvann.

I neste innslag vil kanskje Høyre-lederen stige opp av et tjern som en blåkledd hulder, til tonene av Secret Gardens «Nocturne». Hun vil bli avløst av Mulla Krekar og Anita Apelthun Sæle, som vekselvis og med hver sin bok i hånda vil lyse dommedag over oss alle.

Det prinsipielle spørsmålet som ble avgjort i Den Europeiske Menneskerettighets-domstolen i går var ganske enkelt: Politisk reklame kan ikke tillates i et medium og forbys i ett annet. Veien til avgjørelsen i Strasbourg gikk gjennom alle norske rettsinstanser og ble ført av en i medieverden David mot staten Goliat.

Før lokalvalget i 2003 sendte den lille tv-kanalen TV Vest tre små reklamesnutter for Rogaland Pensjonistparti. Som ventet fikk kanalen en bot, på 35 000 kroner fra Medietilsynet. Dermed kunne veien gjennom rettssystemet starte. Saken ble fulgt tett av land som Storbritannia og Irland, som jobber med å manøvrere liknende prinsipper. Blir dommen stående, må Norge endre loven som sier at kringkastere ikke kan sende reklame for livssyn eller politiske budskap på tv. Og tekst-tv, som om det var der problemet lå.

Det endte med seier for ytringsfriheten og den sunne fornuften. Loven mot politisk reklame er en levning fra en annen mediehverdag, da farge-tv var skummelt og Internett science fiction. Det er ikke mulig å stoppe pengesterke politiske partier fra å være synlig til stede med propaganda på hvert gatehjørne, i hver avis og hver pc.

Statens forbud mot politisk tv-reklame må oppheves så snart den varslede anken tapes. Det er både sunn fornuft og prinsipielt riktig.

Da kulturminister Trond Giske la ansiktet i alvorlige folder og varslet kamp mot dommen i går, var det likevel gode grunner til bekymringen. De grunnene illustreres ikke best med denne dommen i seg selv. David vil bli knust av de større partiene.

NORSK TV-REKLAME? Mulla Krekar vil kanskje få økonomisk støtte fra fundamentalister til å spre islamistisk propaganda på norsk TV. Her fra al-Jazeera.
NORSK TV-REKLAME? Mulla Krekar vil kanskje få økonomisk støtte fra fundamentalister til å spre islamistisk propaganda på norsk TV. Her fra al-Jazeera. Vis mer

TV Vest er allerede slukt av Aftenbladet Multimedia, Pensjonistpartiet vil aldri kunne konkurrere med Arbeiderpartiet om dyr reklameplass på TV 2. Det er de største partiene som vil ha best mulighet til å benytte seg av tv-reklamen, mens de små bare får enda et hinder på veien mot å bli større.

Dessuten er politikk både forskjellig og viktigere enn hermetikk og andre ting det reklameres for mellom såpeseriene. Propaganda om tomme kalorier er sikkert ille nok, men ikke like farlig som den om religion og politikk. Her råder jungelens lov. Vi trenger ikke like det. Men det er sikkert alle velgerne blir hjernevasket likevel. Mullaen likner rett nok litt på julenissen. Men få velgere tror tross alt på han.

Seier for talen
KOMMENTERER: Martine Aurdal.