Seier med bismak

Kulturkampen i Norge er vunnet. Nå starter kampen mot høyrepopulismens misbruk av seieren.

MIN KULTURKAMP: Dette tolkes ofte feilaktig som et rent høyrefenomen, skriver Aslak Nore. I kveld møter han Dagbladets John Olav Egeland til debatt under litteraturfestivalen på Lillehammer.Foto: Frank Karlsen
MIN KULTURKAMP: Dette tolkes ofte feilaktig som et rent høyrefenomen, skriver Aslak Nore. I kveld møter han Dagbladets John Olav Egeland til debatt under litteraturfestivalen på Lillehammer.Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For en tid tilbake var jeg på besøk hos noen kurdiske kamerater i nordøstlige Syria, nær grensen til Tyrkia og Irak. Venstreorienterte kurdiske aktivister her er i dag særlig undertrykt av det totalitære regimet i Damaskus. De er underlagt forfølgelse, vilkårlig arrestasjoner og kan ikke forlate området. Da vi forlot byen Qamishli, ble jeg gjort oppmerksom på et fenomen jeg bare vagt var klar over. Rundt byen lå en rekke bosetninger, bebodd av arabiske settlere, som trakasserte andre innbyggere og forsynte seg av den beste jorden. Dessuten, hvisket mine guider, var det et velkjent faktum at bosetningene i Øst-Syria fungerte som oppmarsjsted og sikker sone for irakiske terrorgrupper.

Synet av de arabiske settlerne, mange inspirert av wahabistisk islam i klesveien, fikk meg til å tenke: Var det ikke tilsvarende grep Saddam Hussein hadde brukt for å sikre sunnimuslimsk arabisk kontroll over etnisk mangfoldige områder i Nord-Irak, som byen Kirkuk? Var ikke bosetninger et politisk grep med røtter både i Det Gamle Testamentet og islams tidlige ekspansjon?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer