KOMMENTARER

Seieren følger andres faner

Arbeiderbevegelsen er svekket og rådvill. Skal sosialdemokratiet overleve som en sentral politisk kraft, må det ta makt over de store endringsprosessene i vår tid, skriver John O. Egeland.

SVEKKET: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som hovedtaler under 1.mai arrangementet på Youngstorget i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SVEKKET: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre som hovedtaler under 1.mai arrangementet på Youngstorget i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ingen annen politisk bevegelse har endret menneskenes liv og vilkår mer grunnleggende og langsiktig enn sosialdemokratiet. Siden gjennombruddet tidlig på 1900-tallet, har arbeiderbevegelsen levert «solskinn og brød og ånd» til alle, som det heter i et dikt av Nordahl Grieg. Nå er denne politiske urkraften svekket over hele Europa, i noen land slått ut. Sosialdemokratiet sliter med overgangen fra industrisamfunnet til en virkelighet som preges av nye drivkrefter og konflikter. Mange mennesker føler uro eller frykt for framtida, og de får ikke troverdige svar eller alternativer fra det partiet de før stolte på.

Dette er utgangspunktet for boka «Sosialdemokrati i en krisetid», skrevet av journalisten Halvor Finess Tretvoll. Han har gått grundig til verks og krysset Europa for å forstå krisen, og hvordan sosialdemokratiet må fornye seg for å overleve. Her er noen av funnene:

· Den lyttende rollen er svekket. I Norge vet ikke Arbeiderpartiet lenger hva som beveger seg på grasrota. Partiet har mistet kontakten med folks problemer, lengsler og drømmer. Det er en svikt som på lengre sikt kan snu det politiske landskapet. Frp tok innvandringen, Sp lever høyt på konfliktlinjen i sentrum/periferi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer