Seierherrene

Arbeiderpartiet har omsider vunnet kampen om storbyene. Valgresultatet gir selvtillit for 2017.

VALGVINNER: Arbeiderpartiet er valgets vinnere, med et overraskende godt valg. I Oslo vil MDG sikre Raymond Johansens retur til byrådet, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VALGVINNER: Arbeiderpartiet er valgets vinnere, med et overraskende godt valg. I Oslo vil MDG sikre Raymond Johansens retur til byrådet, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Kommentar

Stemningen på Folkets Hus i Oslo er til å ta og føle på når valgdagsmålingene og de første prognosene presenteres på valgdagen. Grining, latter, klemmer og jubelrop er resultatet når tallene viser sin klare tale: Arbeiderpartiet er valgets store vinner. Det var på ingen måte ventet.

Stemningen blant de slitne aktivistene i den fullsatte salen var nervøs, men optimistisk, før de første resultatene kom. Ingen turde likevel å håpe på det nåværende resultatet.

Til tross for oljekrise og stigende arbeidsledighet, til tross for Høyre og Frp's fall på meningsmålingene, stoppet ikke Ap's nedgang på målingene. Men når det virkelig gjaldt gikk pilene oppover.

Vinden fra skolevalget varte til valgdagen.

Og Ap's hårete mål om å ta makta i Bergen, Oslo og Tromsø bør være i boks.

Storbyene har vært et mareritt for Ap de siste tiårene, og det var på ingen måte en selvfølge at de ville greie det denne gangen.

Til tross for stor Ap-suksess nasjonalt, har de borgerlige hatt et fast grep om de største byene i en årrekke, med unntak av Trondheim.

I hovedstaden har Høyre hatt byrådslederen i 18 år, Bergen har vært blått siden Anne Grete Strøm-Erichsen gikk av i 2003. Nå ser det ut til å bli andre boller.

I Bergen feier Harald Schjelderup et Høyre, som har gjort alt gærent, av banen med et enestående resultat. Også i Tromsø ryker Høyre ut. Bare Stavanger er en skuffelse. Det er et tydelig signal om Cecilie Bjellands manglende valgbarhet.

Det er imidlertid resultatet i hovedstaden som virkelig smaker.

Med MDGs hjelp bør Raymond Johansens retur til byrådet i Oslo være sikret. I hovedstaden har Høyre stilt med toppet lag og ført en storstilt kampanje mot Ap's forslag om eiendomsskatt.

Eiendomsskatten har lenge vært Oslo-partiets spøkelse, og mange langt inn i partiets ledelse har fryktet at forslaget skulle spolere mulighetene for maktskifte. Men med et stabilt resultat for Ap og en stor nedgang for Høyre, gir det fornyet styrke til de kreftene i partiet som ønsker en tøffere skattelinje.

Valgresultatet gir fornyet styrke til Arbeiderpartiet fram mot valget i 2017.

Valgresultatet bærer tydelig preg av at mange har benyttet lokalvalget til å si nei til regjeringens politikk. Verken kommunereform, skattekutt, manglende tiltak mot oljekrisa eller Frp's til tider aggressive utspill mot flyktningene, har vært populære hos velgerne.

Det er et parti med fornyet selvtillit som nå tar fatt på oppgaven med å velte de blåblå i 2017.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.