Seierherrer som hater demokrati

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KL. 21 I KVELD skal høyrefløyen utropes til valgvinner i Israel. Få vet imidlertid at seierherrene i «Midtøstens eneste demokrati» består av tre interessegrupper som har sterke innvendinger mot hverandre, og bare et enda sterkere hat mot demokratiet forener dem. Den første som maktet å samle disse tre grupper, og slik skaffet seg regjeringsmakt, var superdemagogen Begin i 1977. Et kvart århundre senere har denne alliansen ført Israel til nesten-katastrofe på alle fronter. Neste periode ved makten skal brukes til å fortsette ødeleggelsesjobben.

De tre antidemokratiske grupperingene er de ultrareligiøse ortodokse, Ultranasjonalistene og de arabiske jødene. Deres hat mot demokratiet har forskjellige motiver, og må derfor forklares hver for seg.

Ortodokse: Israels ultrareligiøse jøder - de ortodokse - er et segregert samfunn, som lever frivillig i gettoer med sterkt preg av middelalder. I deres livsfilosofi stammer makten fra Gud, og praktiseres ved Guds representanter på jorden. Demokratiet strider mot de ortodokses grunnleggende livssyn, og er derfor deres mest truende fiende. Deres rigide makthierarki ledes av rabbinere og politikere på toppen av en undertrykkelsespyramide, og fortsetter gjennom lokale rabbinere helt ned til de private husholdningene. Kvinner har annenrangs status, og barn vokser opp fattige i et militærlignende regime. TV, sport, kino, disko og litteratur er «ødeleggende» for sjelen, og forbudt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer