Seierstad i medvind

«Bokhandleren i Kabul» er den eneste billigboka som kan konkurrere med de sterkeste bestselgerne på hardcover-markedet.

Boklistene

denne uka er litt mer omfattende enn de har vært de siste ukene. Den første lista presenterer som vanlig de nye boktitlene, altså de som er utgitt innenfor det siste halvannet året og selges i førsteutgave. Den andre presenterer salget av billigbøker, bøker som kommer ut for andre gang, i rimeligere utgave. Den tredje slår disse to listene sammen og avspeiler hvilke bøker som selger mest - uansett utgave, format og pris.

Åsne Seierstad

seiler i sterk medvind. «Bokhandleren i Kabul» er den eneste billigboka som kan konkurrere med de sterkeste bestselgerne på hardcover-markedet. Samtidig fyker hennes nye bok, den kritikerroste «Hundre og én dag», direkte inn på sjette plass på salgslista for nye bøker. Både Åsne Seierstad og Ari Behn - som rykker inn på en femtende plass på lista - ser i øyeblikket ut til å bli blant bokhøstens vinnere.

Listene deler seg

omtrent i to når det gjelder litterære hovedsjangrer. På den ene siden fortellende diktning, særlig romaner. På den andre siden faglitteraturen. På denne ukas bokliste spenner fagbøkene fra Eva Jolis samfunnskritikk til den ikke spesielt kritiske «Hvem Hva Hvor 2004», fra «Plan for bibellesning» til «Guinness rekordbok 2004», fra råd for den som vil slutte å røyke til «Berlin - Nederlaget 2004» av Anthony Beevor. Og Michael Moore går inn på billigbok-lista med den sterkt kritiske «Dumme hvite menn».

Beevor er

representert med to bøker, i likhet med Åsne Seierstad og Jo Nesbø. «Stalingrad» rykker opp på billigbok-lista samtidig som Berlin-boka holder posisjonen blant de nye bøkene. Det er ikke alltid kvalitet og salg går hånd i hånd, men slik er det i Beevors tilfelle. Åsne Seierstad skriver også om krig, 60 år etter de begivenhetene Beevor skildrer. Snart kan vi også vente ei bok der en av vår tids store krigsreportere, Ryszard Kapuscinski - Åsne Seierstads forbilde - skriver om antikkens Herodot, den store greske historiker og krigsskildrer. Vet leserne sitt eget beste, havner den boka også på salgsbarometeret når tida kommer.