Seierstad kan bli saksøkt for «To søstre»

De to norsk-somaliske søstrene som nå er funnet i live i Syria, kan ha grunn til å vurdere søksmål mot forfatter Åsne Seierstad, mener advokater.

PRISVINNER: Åsne Seierstad mottok Brageprisen i kategorien sakprosa for «To søstre» i 2016. Nå kan hun bli saksøkt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PRISVINNER: Åsne Seierstad mottok Brageprisen i kategorien sakprosa for «To søstre» i 2016. Nå kan hun bli saksøkt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Alle mennesker har rett til å beholde sin private korrespondanse og private notater for seg selv, sier advokat Per Danielsen til Klassekampen.

I 2016 ga Åsne Seierstad ut boken «To søstre». Den handler om to søstre fra Bærum som i 2013 reiste til Syria for å slutte seg til IS. Boken er basert på dokumenter Seierstad fikk fra familien. Seierstad har innrømmet at hun ikke innhentet samtykke til publisering fra de to søstrene.

- Over streken

Advokat Per Danielsen er kritisk til fremgangsmåten.

- Her har hun helt klart gått over streken etisk og antakelig rettslig, sier han og understreker samtidig at han ikke har lest boken.

Også advokat Carl Bore, som har ført en rekke profilerte injuriesaker for retten, mener deler av materialet som er publisert i «To søstre», er beskyttet av lovens bestemmelser om privatlivets fred.

- Det er vanskelig å se at det er nødvendig å offentliggjøre så omfattende detaljer i disse unge kvinnenes tidligere liv, som barneskolestiler, private notater og lignende, sier han.

- Meget fornøyde

Seierstad henviser til forlaget når det gjelder beskyldningene om at hun har gått over streken:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer