Seierstad kan få afghansk dom

Forfatter Åsne Seierstad kan bli dømt etter afghansk lov hvis kona til bokhandleren i Kabul får det som hun vil. Erstatningskravet kan bli på rundt 25 millioner kroner.

I går møttes partene i erstatningssaken mot Åsne Seierstad og Cappelens Forlag i Oslo tingrett.

I løpet av to uker faller dommen om hvorvidt saken skal avgjøres av norsk eller afghansk lov.

Ifølge Suraia Rais sin advokat, Per Danielsen, har Rais bedre mulighet til å få en stor erstatning hvis saken dømmes etter afghansk lov enn etter norsk lov.

- Vi har ikke bestemt beløpet ennå, men hvis saken går etter afghansk lov kan vi kreve hele fortjenesten på boka. Etter det som har framkommet i media tilsvarer det om lag 25 millioner kroner, sier Per Danielsen til Dagbladet.

Kona fører saken

Opprinnelig var det bokhandler Shah Mohammad Rais som gikk til sak mot Seierstad og Cappelen. Men hele familiens krav er nå overdratt til kone nummer to fordi Rais ikke selv får visum til Norge.

Rais mener boka som Seierstad skrev etter å ha bodd og observert familien i Kabul, inneholder «privatsensitive og krenkende opplysninger», i tillegg til «sanne opplysninger med farlig innhold som gjorde det umulig for flere av familiemedlemmene å fortsette å leve i Kabul i Afghanistan som før, står det i stevningen.

Advokat Per Danielsen mener Suraia Rais har større rett til å få saken behandlet etter afghansk lov her i Norge, enn Seierstad har for å få saken behandlet etter norsk lov, på grunn av skadevirkningene boka har hatt for familien Rais.

SAKSØKT: Åsne Seierstad kan få et erstatningssøksmål på hele 25 millioner kroner mot seg, dersom saken skal avgjøres av Afghansk lov. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
SAKSØKT: Åsne Seierstad kan få et erstatningssøksmål på hele 25 millioner kroner mot seg, dersom saken skal avgjøres av Afghansk lov. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

- De er drevet på flukt og er spredd for alle vinder som en konsekvens av boka. Vi vil også kreve oppreisning for den belastningen det har vært for alle familiemedlemmene, sier Per Danielsen.

- Vil være feil

Dagbladet forsøkte å få tak i Åsne Seierstad i går uten å lykkes, og forlaget Cappelen henviser til advokat Cato Schiøtz. Han mener det vil være feil hvis saken skal dømmes etter afghansk lov.

- Boka er utgitt på norsk forlag, den er skrevet av en norsk forfatter, den er utgitt i Norge og den prøves for norske domstoler. Det vil være helt feil å dømme etter afghansk lov i denne saken, sier Schiøtz.

Dersom saken skal avgjøres etter norsk lov, anslår Schiøtz at erstatningssummen vil begrense seg til noen hundre tusen kroner. Erstatningssaken starter den 25. mai 2009.

Seierstad kan få afghansk dom
SAKSØKER: Bokhandlerens kone, Suraia Rais.