- Seierstad skal få svi

Shah Mohammad Rais krever millionbeløp i erstatning fordi han og hans nærmeste føler seg uthengt og ærekrenket i Åsne Seierstads «Bokhandleren i Kabul».

I dag sender høyst trolig Shah Mohammad Rais' advokat, Brynjar Meling, et brev til Cappelen-advokat Cato Schiøtz. I brevet lister Meling opp hvilke blemmer Åsne Seierstad skal ha gjort i sin fortelling om «Bokhandleren i Kabul».

Etter det Dagbladet erfarer, skal bokhandleren kreve millionbeløp, fordi Seierstad skal ha røpet intime detaljer og kommet med ærekrenkende beskrivelse av bokhandleren og hans familie i boka.

Rais mener Seierstads bok inneholder forvrengte sannheter og i noen tilfeller direkte løgn, som har ført til at bokhandleren og hans nærmeste familie nå er i livsfare.

Seierstad står på sitt, og har siden utgivelsen av boka sagt at alt hun har skrevet er sant.

- Svi på pungen

Meling, også kjent som mulla Krekars advokat, sier det er for tidlig å si noe om hvor mye penger Rais kommer til å kreve.

- Seierstad har tjent fem millioner kroner på boka, og det er en direkte sammenheng mellom tvistepunktet og hennes gevinst, sier bokhandlerens advokat, Meling, til Dagbladet.

- Det blir utvilsomt et betydelig beløp. Seierstad skal få svi på pungen.

- Har bokhandleren og hans familie blitt direkte truet på grunnlag av innholdet i boka?

- Shah Mohammad opplyser at han opplever stort press fra involverte familiemedlemmer.

Saumfarer boka

Meling sier til Dagbladet at han og Rais har saumfart Seierstads bok for å finne det de mener er ærekrenkelser, løgner og usannheter.

Klagelista er lang.

Bokhandleren reagerer sterkt på at han blir framstilt som fundamentalist.

Dette er løgn, mener Rais. Han mener å ha kjempet hele tida mot fundamentalisme.

Å ha skrevet usant om sexlivet til bokhandlerens familie og vennekrets.

Bokhandleren mener han ikke har nektet sine barn utdannelse, slik Seierstad hevder i sin fortelling. Utdannelsen deres ble avbrutt på grunn av krig og undertrykkelse, påstår Rais.

Fortelle hvor Rais gjemmer sine penger i et land uten etablert bankvesen og personlig sikkerhet.

Beskrive det som «slaveri» når familiemedlemmer som er i dekning for krig og undertrykkelse, gjør husarbeid i hans hjem. Ikke å ha skjult identiteten til personene i boka godt nok. Dette hadde hun lovet å gjøre, hevder bokhandleren. Beskrive vanlig afghansk praksis med å fordele bryllupskostnader, inkludert provisjon for bryllupsfesten og det å sette opp en ny husholdning, som «kjøp og salg av mennesker».

Og aller verst, ifølge Rais: For å ha begått en forbrytelse mot afghansk kultur og folk.

Første runde begynner for alvor i midten av måneden. Da kommer Shah Mohammad Rais til Norge.

BOKBRÅK: Åsne Seierstad har fått tøff medfart i kjølvannet av «Bokhandleren i Kabul».