VANT: Forfatter Åsne Seierstad slipper å betale saksomkostninger i saken mot bohandler Shah Mohammed Rais. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
VANT: Forfatter Åsne Seierstad slipper å betale saksomkostninger i saken mot bohandler Shah Mohammed Rais. Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

Seierstad vant over bokhandler i Høyesterett

Forfatteren slipper å betale sakskostnader.

Forfatter Åsne Seierstad har fått medhold i Høyesterett og slipper å betale saksomkostnader til bokhandler Shah Mohammed Rais.

Ifølge Nettavisen er Høyesterett enstemning kommet med fram til at Seierstad og forlaget Cappelen Damm ikke skal betale saksomkostnadene til bohandleren.

- Jeg er ikke overrasket, men resultatet er selvfølgelig gledelig. Dette er nok et fullt nederlag for bokhandleren, så nå får vi bare avvente at han stiller sikkerhet, sier Seierstad og forlagets advokat Cato Schiøtz.

Advokat Per Danielsen, som representerer Rais, sier saken nå skal bringes inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Det var i fjor at Shah Mohammed Rais gikk til sak mot Seierstad og forlaget for boka «Bokhandleren i Kabul».

Boka, som ble utgitt i 2003, har vært tema for flere runder i retten tidligere. Men det var det Rais' kone, Suraia Rais, som saksøkte Seierstad. Hun vant fram i tingretten, men tapte i lagmannsretten, og Høyesterett avviste anken.

Bokhandleren og familien klarte ikke å stille med den påkrevde økonomiske sikkerheten på 800 000 kroner, da de forsøkte seg på et nytt søksmål.

Boka ble skrevet etter at Seierstad hadde bodd hos familien Rais over en periode. Familien reagerte på hvordan de ble omtalt, og mente forfatteren hadde krenket deres privatliv.

(NTB/Dagbladet)