HUNDSET: En tigger på gata i Oslo.
HUNDSET: En tigger på gata i Oslo.Vis mer

Seige myter om tigging

Politiet har bidratt med oppblåste tall.

Meninger

Påstandene om at tigging organiseres av rike bakmenn som driver menneskehandel, er basert på myter. Det er grundig dokumentert i Fafos nye forskningsrapport «Når fattigdom møter velstand». 1269 tilreisende fra Romania ble intervjuet i Oslo, Stockholm og København i fjor sommer. Forskerne har også gjort intervjuer i forskjellige landsbyer i Romania hvor tiggerne kommer fra. Konklusjonene i rapporten er klar: De tilreisende er folk som lever i ekstrem fattigdom. Det er ingen tegn til bakmenn. Det er ingen klar sammenheng mellom tigging og kriminalitet.

Dermed bør vi omsider kunne slippe politiets og politikeres stadig tilbakevendende mistenkeliggjøring og stigmatisering av romfolk. Basert på noe som sannsynligvis er anekdotiske bevis har politiet bidratt med oppblåste tall om horder av utenlandske tiggere som utnyttes av organiserte bakmenn. Anslagene deres er gang på gang tilbakevist som sterkt overdrevne. Like fullt har politiets kampanjer bidratt til å skremme vettet av folk. Politikere har i varierende grad latt seg rive med. Forslag om å busse tiggere over grensen eller å forby tigging totalt, har vitnet om en urovekkende mangel på medmenneskelighet.

Stigmatiseringen av rom som etnisk gruppe er svært alvorlig. Fafo-rapporten påviser at fire av ti av dem som bor på gata eller i biler i Oslo er rumenere uten rom-bakgrunn. Det avliver mytene om at tigging er knyttet til en bestemt etnisitet. Levekårene i Romania og andre deler av Øst-Europa fremmer migrasjonen til rikere land i Europa. Tiggingen bunner i reell fattigdom og ikke en ønsket livsstil. Et flertall av de tilreisende ville helst hatt arbeid i Skandinavia, og opplever det som ydmykende å måtte tigge.

Rapporten avslører dessverre at nordmenn oppfører seg verre enn andre skandinaver i møte med tiggere. En av tre tilreisende forteller at de er blitt spyttet på eller slått i Norge. Det er nedslående opplysninger som bør få noen hver til å gå i seg selv og ta et generaloppgjør med sine holdninger. Politiets propagandaliknende overdrivelse av tiggingens omfang og organisering bidrar til å øke folks fordommer. Politikeres kampanjer for lovforbud mot tigging minner om renovasjonstiltak. Forsøkene på å feie vekk fattigdommen fra gatene preges av en kynisme som folk flest helst ikke bør være bekjent av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.