Seige navlestrenger

De første filmene i Cannes handler om foreldre og barn.

NED I DET PRIMALE: Salma Hayek spiser et havmonsterhjerte for å bli gravid i «The Tale of Tales», som allerede har splittet filmfestivalen i Cannes.
NED I DET PRIMALE: Salma Hayek spiser et havmonsterhjerte for å bli gravid i «The Tale of Tales», som allerede har splittet filmfestivalen i Cannes. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CANNES (Dagbladet): I partyteltene langs Croisetten er det ikke akkurat moderlige instinktene som virker mest styrende når folk famler seg mot hverandre. Men i kinomørket har de to første dagene av filmfestivalen i Cannes i stor grad handlet om forholdet mellom foreldre og barn.

Hvordan barn kan være fanget i et undertrykket, frustrert opprør mot sine foreldre, er vannet som siver gjennom treverket i «Vår lille søster». Japans filmatiske familieutforsker, Hirokazu Kore-eda, vender tilbake til tematikken i «Still Walking» og «Som far så sønn», og lar et nysgjerrig og observant kamera henge i kulissene når fellesmiddager og togturer lar overvintrede savn og sorger skinne gjennom hjerteligheten.

«Vår lille søster» handler om tre voksne søstre som bor sammen i et slags kollektiv, og som etter farens død tar til seg sin yngre halvsøster, datteren fra farens andre ekteskap. Selve kollektivet oppstod etter skilsmissen, da faren ble oppslukt av henne han forlot familien for og moren meldte seg ut og stakk av, og det er mye ambivalens som stiger til overflaten særlig hos den eldste søsteren når hun prøver å gi den nyankomne det hun selv ble fratatt - og må spørre seg hvor mye som kommer av ønsket om å korrigere og kompensere for sine egne foreldre, også etter at de er borte. «Vår lille søster» mangler noe av nerven og fremdriften til Koreedas aller beste filmer, men kompenserer med en umiskjennelig klokskap og en varm omtanke for hans egne hovedpersoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.