Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Seiglivet macho-kultur

En dårlig spøk kan avsløre menneskers innerste tanker og fastgrodd kulturelt grums.

FESTLIG: Chilenske eksportører ga økonomiminister Luis Felipe Céspedes sex-dokke i gave for å fremme eksporten. Foto: AP / NTB Scanpix / Jorge Cadenas
<div><div><br></div></div>
FESTLIG: Chilenske eksportører ga økonomiminister Luis Felipe Céspedes sex-dokke i gave for å fremme eksporten. Foto: AP / NTB Scanpix / Jorge Cadenas

Vis mer
Kommentar

Foreninga for Eksportindustrien i Chile, som tilfeldigvis forkortes Asexma på spansk, har ved hvert årsskifte en stor middag, hvor industrilederne innbyr politiske ledere for å drøfte sine plager og ønsker i god stemning. Direktørene pleier da å gi spøkefulle gaver til sine gjester. Men ved dette årsskiftet gikk det helt galt, fordi direktørene avslørte en humoristisk sans som kan få politiske følger.

Økonomiminister Luis Felipe Céspedes fikk overrakt ei oppblåsbar sex-dokke som hadde munnen overlimt av en liten plakat hvor det sto: «For å stimulere eksporten». Sju politiske ledere, deriblant to som forsøker å bli valgt til president i Chile og økonomiministeren, sto smilende fram for fotografene sammen med denne «Oppblåsbare Barbara».

Refsen kom raskt fra president Michelle Bachelet i president-palasset La Moneda: «Kampen for respekt for kvinnene har vært et grunnleggende prinsipp i mine to regjeringer. Det som skjedde under middagen til Asexma kan ikke godtas», kvitret hun. Claudia Pascual, som er statsråd for kvinner og likestilling, kvitret: «Vi fordømmer gave. Det er nødvendig å stimulere økonomien, men man kan ikke fortsette å bruke kvinner som et seksuelt objekt for machistiske vitser.»

Dermed eksploderte ordskiftet om «macho-kulturen» i aviser og på nettet, i et land der det har vært helt umulig å få vedtatt en lov som tillater abort, som er forbudt under alle omstendigheter. Kongressen drøfter nå en lov for å straffe plaging av kvinner på gata. Chile opplevde 51 drap på kvinner i fjor.

Som et snøskred fra Andesfjellene kom beklagelsene fra deltakerne under middagen, fra direktørene og de politiske lederne. José Miguel Insulza, tidligere generalsekretær i Organisajonen av Amerikanske Stater (OAS) og senator Alejandro Guillier, som begge kjemper om å bli president i landet, måtte angre offentlig og forklare hvor sterkt de alltid hadde fordømt macho-kulturen. Andre som vil bli president, som de tidligere presidentene Ricardo Lagos og Sebastian Piñera, kastet seg på med sine forsømmelser. Det samme gjorde andre organisasjoner i næringslivet.

Oppstyret spilte over Atlanterhavet til den gamle kolonimakta Spania, hvor avisa El País fulgte opp med å fortelle om julemiddagen i Det Spanske Handelskammeret i Paris. Der var det «karneval» med lettkledde kvinner i desember for å styrke samhandelen mellom de to landene og feire 130-årsjubitéet til kammeret. «Hva har den spansk-franske samhandelen å gjøre med kubanske kvinner kledd i tanga?» spurte avisa. Minst to av de kvinnelige gjestene, begge to spanske offisielle utsendinger, syntes hele opplegget var upassende og malplassert.

Den latinske macho-kulturen er seiglivet, og så kom Donald Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling